Annons

Annons

Saffransbutterkaka med mandelmassa

Saftig butterkaka med doft av saffran och mandelmassefyllning. Baka efter vårt enkla recept och gör succé med en av julens godaste mjuka kakor!

Annons

butterkaka med saffran

1 butterkaka

½ pkt jäst
2½ dl rumstemp mjölk
½ g saffran
½ tsk stött kardemumma
3/4 dl strösocker
½ ägg
6–7½ dl vetemjöl
90 g smör, mjukt
1/4 tsk salt

Fyllning
100 g smör
200 g riven mandelmassa
½ msk strösocker
skal av ½ apelsin
2 msk pressad apelsinsaft

Pensling & garnering
ägg
pärlsocker
2½ dl florsocker
1 msk äggvita
½–1 msk vatten el pressad apelsinsaft

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke och lös den i mjölk.

2. Tillsätt saffran, kardemumma, socker, ägg och ca hälften av mjölet. Klicka i smöret.

3. Ta i resten av mjölet, spara lite till utbakning.

4. Arbeta degen smidig. Tillsätt saltet mot slutet så att det arbetas med de sista min. Jäs under duk, 50–60 min.

5. Fyllning: Smält smöret. Blanda med mandelmassa, socker, apelsinskal och -saft.

6. Kavla ut degen, ca 40×30 cm. Bred på fyllningen, rulla ihop. Skär 10 bullar. Lägg 8–10 bullar, beroende på hur de får plats, i en form, 20–24 cm i diam, med löstagbar botten. Jäs under duk, ca 40 min.

7. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 min.

8. När kakan svalnat, rör ihop florsocker och äggvita. Tillsätt vatten el apelsinsaft till lagom konsistens. Ringla glasyren över kakan.

 

Läs mer: 

Klassiska lussekatter

Snabb butterkaka med saffran i långpanna

Vetelängder med mandelmassa

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(178)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…