Annons

Annons

Saffransbutterkaka med mandelmassa

Fantastiskt god butterkaka med ljuvlig smak av saffran och mandelmassa.

Dela
(0)

Saffransbutterkaka med mandelmassa

20 stora bullar
25 g jäst
3½ dl mjölk, rumstemp
1 påse saffran (½ g)
3/4 tsk stött kardemumma
1 dl strösocker
1 ägg
10–11 dl vetemjöl
125 g smör, mjukt
½ tsk salt

Fyllning
200 g smör, mjukt
2 msk rörsocker
ca 400 g mandelmassa

Annons

Pensling & garnering
ägg
pärlsocker

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt saffran, kardemumma, socker, ägg och lite mer än hälften av mjölet. Tillsätt det riktigt mjuka smöret klickvis. Ta i resten av mjölet, förutom lite som sparas till utbakningen. Arbeta degen smidig. Tillsätt saltet i slutet av bearbetningen. Arbeta degen ytterligare ca 2 min. Låt jäsa under duk i 1–1½ tim.

2. Fyllning: Rör smör och socker slätt. Kavla ut degen till en rektangel, ca 60×35 cm. Bred smörfyllningen på degen och riv över mandelmassan. Rulla samman.

3. Dela i 20 bitar. Lägg dem i en långpanna, ca 25×40 cm, med bakpapper. Låt jäsa under duk i 30–40 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

4. Grädda i nedre delen av ugnen, 20–25 min.

 

Läs mer: 

Fru Bråttoms äppelkaka i långpanna

Bästa kakorna i långpanna – 6 smaskiga recept

Glutenfri chokladkaka i långpanna

Baka ljuvligt goda toscarutor

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

 


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…