Annons

Annons

Så slipper du nattkissandet

Att vakna och behöva springa på toaletten är ett vanligt problem. Men det finns knep att ta till för att få bukt med nattkissandet!

Dela
(97)

nattkissande

 

Blir du väckt av blåsan flera gånger under natten och vaknar helt slut på morgonen? Då är du inte ensam. Att springa och kissa flera gånger per natt är ett vanligt problem och kallas nokturi på medicinspråk.

Annons

—Det är oftast ofarligt, men leder till störd nattsömn som gör att du blir trött och okoncentrerad på dagen och får svårt att prestera på jobbet. Även allmäntillståndet och välbefinnandet påverkas, säger Eva Persson, leg sjuksköterska och uroterapeut på Södersjukhuset i Stockholm.

Sömnen är viktig för många funktioner i kroppen. Ämnesomsättningen, hormonbalansen och immunförsvaret rubbas om man inte får sova ordentligt. Studier har också visat att man kan bli nedstämd och deprimerad och få svårt att ta tag i vardagsproblemen när nattsömnen rubbas. För äldre med nedsatt fysisk förmåga ökar dessutom risken för fallolyckor om man tvingas gå upp och kissa på natten.

Kissar man två gånger eller mer per natt anses det vara ett problem. På ett dygn kissar man ungefär mellan en och två liter, och normalt ska man inte producera mer än en tredjedel av dygnets totala urinmängd under natten.

—Men det är väldigt individuellt hur man upplever det. En del går i princip upp i sömnen och kissar utan att störas, medan andra får svårt att somna om igen, säger Eva Persson.

Orsakerna till nattkissandet kan vara flera. Med stigande ålder minskar halten av antidiuretiskt hormon, ADH. Det är ett hormon som minskar urinproduktionen nattetid, så att både du och dina njurar får sova. Därför är det fler äldre än yngre som drabbas av nokturi. Även urinblåsans elasticitet minskar med åldern och gör att man blir kissnödig fortare.

Medicinska orsaker som diabetes, prostataförstoring hos män eller överaktiv blåsa kan också ligga bakom nattkissandet. Även vissa läkemedel kan öka urinproduktionen.

Går att träna bort

Men i många fall handlar det helt enkelt om att man dricker alldeles för mycket innan man går och lägger sig.

—Låt bli att dricka två, tre timmar innan sänggåendet och undvik kaffe, te och alkohol som är vätskedrivande. Kom ihåg att även frukt och grönsaker innehåller stora mängder vatten.

För att få en bild av din urinproduktion kan du föra kissdagbok. Ställ en mugg på toan och mät hur mycket du kissar både under dagen och på natten. Handlar det om stora volymer urin, mer än två liter per dygn, bör du minska vätskeintaget. Kissar du upp mot fyra, fem deciliter per gång är urinblåsan full och då är det bra att du kissar. Rör det sig bara om någon deciliter åt gången är blåsan inte full, utan skickar ut fel signaler, då har kissandet blivit en ovana. Men ovanan går att träna bort, och det går att skaffa sig ett nytt sundare kissmönster, enligt Eva Persson.

—Det kommer att drabba din nattsömn flera nätter i rad, men det kan det vara värt för att på sikt få sova gott och slippa nattspringet.

Negligera känslan av kissnödighet, försök att somna om eller gör ett långt bäckenbottenknip för att lugna ner blåsan och ställ in dig på att nattsömnen blir påverkad, tipsar hon.

Hjälper inte de egna insatserna ska du söka hjälp på vårdcentralen för en utredning. Dels för att utesluta att det finns medicinska skäl till nattkissandet, dels för att få hjälp med att komma till rätta med besvären.

—Har du hjärtproblem och äter vätskedrivande läkemedel, så kanske du behöver ändra tidpunkten för när du tar din medicin. Nattkissning är egentligen ett symtom på en rad olika saker, allt från stress till olika sjukdomar, säger Eva Persson.

 

Vad är nokturi?

Nokturi, nattkissning, definieras som ett tillstånd då man vaknar en eller flera gånger på natten på grund av urinträngningar. Det är en av de vanligaste orsakerna till störd och splittrad nattsömn.

Nokturi är ungefär lika vanligt hos kvinnor som hos män och ökar med stigande ålder. Drygt hälften av alla över 50 och två tredjedelar av alla över 65 år kissar minst en gång per natt.

Normal urinproduktion är en till två liter urin per dygn fördelat på fyra till åtta blåstömningar.

 

11 orsaker till nattkissande

1. Ett högt vätskeintag, framför allt på kvällen innan du går och lägger dig.

2. Hjärtsjukdom, njursjukdom, diabetes, urinvägsinfektion eller prostatasjukdom kan påverka urinproduktionen eller ge ökade trängningar.

3. En del mediciner, till exempel vätskedrivande hjärt- och blodtrycksmediciner, gör att du kissar mer.

4. Snarkningar eller sömnapné kan öka urinproduktionen under natten.

5. Allmänna sömnstörningar kan göra dig till en nattkissare. Fråga dig om du vaknar för att du är kissnödig eller om du passar på att kissa för att du ändå är vaken.

6. Stress och oro kan orsaka sömnlöshet och nattkissning. Blåsan vänjer sig vid att bli tömd och du kommer in i en ond cirkel.

7. Restless legs, krypningar i benen, kan också störa sömnen och locka till nattkissning.

8. Har du svullna ben kan vätskan i kroppen omfördelas när du lägger dig ner, så att du behöver gå upp och kissa under natten.

9. Svårigheter att tömma blåsan ordentligt, så kallad resturin, gör att du måste kissa ofta, även nattetid.

10. Sköra slemhinnor efter klimakteriet kan ge täta nattkissningar.

11. Gynekologiska eller urologiska tumörer kan också ge trängningar.

 

6 tips för lugnare sömn

1. Minimera vätskeintaget på kvällen. Undvik kaffe, te och alkohol som är vätskedrivande och som också försämrar sömnkvaliteten.

2. Kom ihåg att även frukt innehåller mycket vätska.

3. Träna på att hålla dig och okynneskissa inte.

4. Du kan prova att sova med lätt höjd huvudända, så att hjärtat kommer högre än njurarna, det kan minska urinproduktionen.

5. Se till att det är mörkt och svalt i sovrummet. Försök att ha en regelbunden dygnsrytm.

6. Glöm inte att fysisk aktivitet som till exempel promenader förbättrar sömnen.

 

Behandlingar mot nattkissande

Kommer man inte till rätta med sitt nattkissande finns det medicinska behandlingar att ta till.

* Det finns mediciner som kan minska urinproduktionen. Kontakta din läkare.

* Sköra slemhinnor hos kvinnor i klimakteriet kan orsaka täta nattkissningar. Det kan behandlas med till exempel slidpiller, vaginalt inlägg eller lokal östrogenbehandling för att förbättra slemhinnornas kvalitet och minska trängningarna.

* Överaktiv blåsa kan i riktigt svåra fall avhjälpas med upprepade injektioner i urinblåsan med botulinumtoxin, botox.

 

Läs mer: 

Rinnande ögon – så får du hjälp

5 orsaker till ont i magen – och hur du kan slippa det

Helen opererades för tumbasartros

 

TEXT: KRISTINA MÜLLER

FOTO: SHUTTERSTOCK


Läs mer om:

Dela
(97)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…