Annons

Annons

Så länge håller maten egentligen

Hur länge håller maten efter bäst före-datum? Och vad innebär sista förbrukningsdag? Vi reder ut begreppen och guidar dig till vilka livsmedel som håller hur länge. Och kom ihåg att lita på dina sinnen – smaka, lukta och titta på maten. Tillsammans kan vi minska matsvinnet!

Dela
(265)

sa-lange-haller-maten-egentligen

Det här betyder märkningarna:

Bäst före: Handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert att äta utan hur längre det förväntas behålla sin kvalitet. Alltså sin smak, färg, krispighet, tuggmotstånd och liknande. När datumet är passerat blir alltså kvaliteten gradvis sämre, men livsmedlet kan fortfarande vara fullt ät- och drickbart. Bäst före-dag gäller om varan har förvarats på rätt sätt i obruten förpackning.

Annons

Sista förbrukningsdag: Används på livsmedel som tillverkaren bedömer snabbt kan bli dåliga och alltså också en hälsorisk. Sista förbrukningsdag är den sista dag som tillverkare går i god för att varan kan ätas eller drickas utan fara för hälsan.

Tips! Lita på dina sinnen. Är du osäker på en vara? Lukta, titta och smaka.

 

Livsmedel som håller längre än du tror:

1. Torrvaror

Håller betydligt längre än bäst före-datum anger.

2. Ägg

Förvarar du äggen i kylen ökar hållbarheten rejält. Från ca 28 dagar till 2-3 månader.

3. Ost

Just hårdost håller läge – även om det skulle dyka upp en liten mögelfläck. Du skär helt enkelt bort den mögliga biten och lite till.

4. Mjölk 

Bäst före-datum är satt utifrån att mjölken försvaras i 8 grader. Förvarar du den svalare håller den också betydligt längre.

5. Konserver

Har du en gammal konserv kan du hälla ut innehållet och se så att den lackerade insidan ser oförändrad ut. Gör den det ska innehållet vara okej, men koka för säkerhetsskull i minst 5 minuter.

 

 

Livsmedel att se upp med:

1. Sylt och marmelad

Har du fått mögel i din sylt eller marmelad måste du tyvärr slänga hela burken. Det räcker alltså inte att plocka bort möglet.

2. Lax

Har du nedsatt immunförsvar eller är gravid ska du inte äta vakuumförpackad gravad eller kallrökt lax vars sista förbrukningsdatum passerat. Det finns nämligen risk att listeriabakterier växer till i förpackningen. Hettar du däremot upp laxen är det okej, listeriabakterier dör nämligen vid 70 grader.

3. Bröd

Växer det mögel på ditt bröd måste du slänga det. Även om det bara är en liten mögelfläck.

 

Mer info hittar du på Livsmedelsverket. Klicka här! 

 

Läs mer:

Rätt mat och motion för din ålder

Därför ska du inte slänga dina rester

4 middagar under 20 kr


Läs mer om:

Dela
(265)


Annons

Senaste från Hemmets
ANNONSSAMARBETE MED MARABOU

Annons

Laddar nästa sida…