Annons

Annons

Så lagar du godaste pumpasoppan

Passa på att laga en läcker orange soppa när du gör din egen halloweenpumpa. Här är vårt favoritrecept på pumpsoppa – toppad med ädelost, kryddad med chili och rostade pumpafrön. Mums!

Annons

pumpasoppa

Du kan göra soppan på vilken pumpa som helst, den mindre butternutpumpan har en mer nötig smak. Visst du förresten att orange grönsaker innehåller extra mycket betakaroten och lykopen som främjar din hälsa! Glöm inte att ta tillvara pumpakärnorna – kolla vårt recept på rostade pumpakärnor.

4 portioner

Recept pumpasoppa
800 g pumpa
1 stort syrligt äpple
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 cm färsk ingefära
1 msk rapsolja
1 l hönsbuljong
½ dl grädde
1 dl torrt vitt vin
1 citron, saft och rivet skal
3 msk hackade färska örter
salt
vitpeppar
chiliflakes
en liten bit ädelost
rostade pumpafrön (se recept nedan)

Gör så här:

1. Skala och kärna ur pumpan och äpplet, skär i grova bitar. Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Fräs allt lätt i rapsolja.

2. Tillsätt hönsbuljongen. Koka under lock tills pumpan är mjuk (ca 20 minuter). Häll på grädde och vin. Tillsätt örterna, citronzest och saft. Låt soppan koka upp.

3. Ta av soppan från värmen och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.

4. Toppa med en klick crème fraîche och krydda med chiliflakes för extra hetta. En bit vällagrad ädelost och rostade pumpafrön blir pricken över i:et. Njut!

 

Glöm inte att ta tillvara pumpkärnorna!

 

Recept rostade pumpafrön

pumpafron

De här pumpkärnorna har kryddats med kummin, paprika och ett par matskedar muscovadosocker – perfekt till snacks! Hoppa över sockret om du vill ha fröna i soppan!

 

Det här behövs:
2,5 dl rengjorda pumpakärnor
1 msk smält smör
1 tsk salt
favoritkryddor

Ugn 150° C

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull på låg temperatur. Tillsätt salt och kryddor.

2. Lägg pumpakärnorna i en skål, rör i det smälta smöret och blanda väl.

3. Sprid ut kärnorna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Se till att pumpakärnorna bildar ett så tunt lager som möjligt, det gör kärnorna mer knapriga.

4. Rosta pumpakärnorna i ugnen i ca 30 min. Rör om ett par gånger under tiden så att de inte bränns.

 

Tips!

Ät rostade pumpakärnor som knaprigt snacks framför TV:n eller som ett nyttigt mellanmål på eftermiddagen. Du kan också strö dem över müslin på morgonyoghurten.

 

Läs mer:

Recept – Gyllene pumpsoppa

5 saker du kan göra med pumpor

Rysligt bra träning

 

Av Monica Ljungberg

Foto: Shutterstock

Läs också:

Dela
(2)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…