Annons

Annons

Så gör du julens sötaste pepparkakshus!

Samla vänner och familj och bygg ett eget pepparkakshus. Det är roligt, blir fint och smakar dessutom riktigt gott om du inte väntar allt för länge med att äta det. Vi visar hur du gör – och bjuder på gratis mallar!

Annons

Så gör du ditt eget pepparkakshus

2½ dl strösocker
1½ dl ljus sirap
100 g smör eller margarin
1 msk malen kanel
½ msk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kryddnejlika
2 dl mjölk
2 tsk bikarbonat
9½–10½ dl vetemjöl

Kristyr
3½–4 dl florsocker
1 äggvita

Montering
2–3 dl strösocker

Ugn 175°

 

Klicka här för att få mallarna till pepparkakshuset. Bara att skriva ut och börja bygga!

 

Gör så här

1. Smält socker, sirap, smör och alla kryddor i en kastrull. Rör i mjölken. Låt svalna.

2. Blanda bikarbonaten i ca ¾ av mjölet. Tillsätt nästan allt av det resterande mjölet, men spara lite till utbakningen. Täck degen och ställ svalt i minst 1 dygn.

3. Mallar: Arbeta degen smidig. Kavla den 2½–3 mm tjock direkt på ett bakpapper. Rita av mallarna på ett annat bakpapper. Klipp ut dem och lägg dem ovanpå degen. Skär ut 2 gavlar, 2 olika långsidor, 2 tak samt skorstensdelarna. Skär ut dörrar och fönster.

4. Grädda de stora delarna ca 20 min och de mindre ca 10 min. Låt svalna plant.

5. Kristyr: Vispa florsocker och äggvita vit och seg.

6. Garnera alla husdelar utom taket. Låt stelna.

7. Montering: Låt sockret smälta sakta på låg värme i en gjutjärnspanna. Sätt samman huset med det smälta sockret. Akta fingrarna, sockret blir väldigt varmt!

8. Dekorera taket med spritsad glasyr.

 

Läs mer

Mjuk pepparkaka med mandelfyllning

Så gör du ditt eget pepparkakshus

Mjuk pepparkaka i långpanna

Läs också:

Dela
(32)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…