Annons

Annons

Så får du rosorna att trivas

Rosor är det underbaraste som finns. Följ med till en trädgård där passionen lever! Hos Lars-Ove och Sonja Kjellsson i Höganäs handlar trädgård om att njuta av rosblomningen. Här är deras bästa tips för att få rosorna att trivas.

Dela
(151)

3
Visa bildspel

/
...
Visa mer

 

Det var dofterna som fick Lars-Ove Kjellson i rosornas grepp redan när han var pojke. De fanns hos farmor och farfar, hos morfar trädgårdsmästaren och i föräldrarnas trädgård.

– Rosdoft är något alldeles speciellt, en mycket komplex sammansättning av olika dofter. Kanske är mitt intresse bara en nostalgi, ett minne av barndomens dofter, funderar han.

Annons

Redan i sin och hustrun Sonjas första trädgård odlade Lars-Ove rosor, men det var inte förrän barnen flyttat ut och det nya huset köptes för tjugo år sedan som intresset tog fart på allvar.

– Jag började lite försiktigt med en rabatt här och en där, men ganska snart insåg jag att det behövdes en plan, säger han.

De gamla gångarna blev stommen. Här byggdes den stora pergolan och ett trädäck med ytterligare stöd för höga rosor. Lars-Ove är förtjust i klätterrosor som ger ett överdåd av blommor under några veckor i juni–juli. Framför pergolan har han planterat buskrosor som ger blomning i ansiktshöjd och framför dem lägre rabattrosor. Tripp trapp trull-tricket ökar mängdkänslan och även om trädgården rymmer ett 80-tal olika sorters rosor, upplevs de som ännu fler. Eller så är det alla de härliga rosendofterna som gör en glädjerusig och lite yrslig och nästan får en att gå vilse bland alla olika doftnoter av myrra, citrus, friska äpplen och något annat ljuvligt, men obestämbart.

 

Läs mer: Så håller snittblommorna längre

Så skapar du en rosträdgård – 5 tips

Trots att parets trädgård ligger i zon 1 är förhållandena för rosodling inte så optimala som man kan tro. Nordvästvindarna från havet kan vara isande kalla. Dessutom består trädgården av sandjord medan rosor helst vill ha näringsrik och tung lerjord. Här är Lars-Oves trick för att få rosorna att trivas:

1. Vid plantering lägger han dagstidningar i botten och på sidorna av planteringsgropen och blandar ut befintlig jord med köpt rosjord, torvmull, barkmull och ibland lite barkflis. Tidningarna gör att vattnet stannar kvar lite längre innan det rinner iväg. När tidningarna har förmultnat har rosen hunnit skaffa djupare rötter och klarar torka bättre.

2. Varje vår får de förädlade rosorna en giva kogödsel. Dessutom har han blivit noggrannare med att täcka de mest känsliga, som Moschata-hybriderna, efter att ha blivit av med många rosor under en kall vinter.

3. Nyckeln till ett lyckat resultat stavas dock varken plantering eller gödning, utan rejält med vatten. Ge stora rosor en kanna om dagen, 10 liter, så ökar både växtkraft och blomning.

4. Lars-Ove har också byggt upp vindskydd i form av plank och häckar som silar vinden. Det mest vindutsatta hörnet har han skyddat med glasskivor, vilket gett bra resultat.

5. Honungsros ’Hybrida’, ’Alchymist’, ’Flammentanz’, ’Climbing Bonica’, Blush Rambler, ’Chevy Chase’ och ’Seagull’ är några av de kraftigväxande klätterrosor som ramar in trädgården och skapar den överdådiga känslan av rosparadis.

 

Läs mer:

Roslikör och 7 andra saker du kan göra av rosor

Så slipper du bladlöss på rosorna

10 rosor på 5 sätt

 

Av Eva Robild

Foto Pernilla Bergdahl


Läs mer om:

Dela
(151)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…