Annons

Annons

Så får du luktärterna att trivas

Inget doftar så magiskt som gammaldags luktärter. Cecilia Wingård ger odlingstips och hyllar sin favoritväxt med landets första luktärtsfestival.

Dela
(0)

5
Visa bildspel

/
Så får du luktärterna att trivas
Så får du luktärterna att trivas
Så får du luktärterna att trivas
Så får du luktärterna att trivas
Så får du luktärterna att trivas
...
Visa mer

 

Här står de, sida vid sida: Miss Willmott, Queen Alexandra, Janet Scott, Lord Nelson och många andra skönheter från 1800-talet. Färgerna varierar från mörkaste rödbrunt till skiraste vitrosa. Men gemensamt för alla är att de doftar – himmelskt.

Annons

– Dagens moderna luktärter är höga och kraftiga med stora blommor. Men de doftar inte. För mig är doften viktigare än utseendet, därför är jag så förtjust i de äldre sorterna, förklarar Cecilia Wingård medan hon förbereder luktärtsfestivalen.

Den arrangeras i Cecilias trädgård som ligger i Rugerup, en grönskande idyll mitt i Skåne. På sommaren är trädgården ett eldorado för doftande luktärter.

 

Så lyckas du med luktärterna

1. Luktärtsfröer har lång hållbarhet, men kan ha svårt att gro. Ett tips är att försiktigt trycka ett rivjärn på frön som legat i vatten ett dygn, då spricker skalet och ärtan gror lättare.

2. Luktärter trivs bäst i varm, välgödslad jord i soligt läge och kan planteras ut när risken för nattfrost är över.

3. Hantera plantorna varsamt, luktärter har känsliga rötter.

4. Gödselvattna regelbundet och bind upp plantan i takt med att den växer.

5. Luktärter kan blomma långt in på hösten förutsatt att du plockar buketter hela tiden. Det hindrar nämligen plantan från att sätta frö i stället.

 

Luktärtsfestivalen 2016

Luktärtsfestivalen i Rugerup arrangeras den 16–24 juli. Då blir det guidade visningar bland luktärterna och fika i bersån. Frön till doftande luktärter kan också köpas av Cecilia. För mer information: www.ceciliawingard.se

 

Läs mer:

Fixa drömträdgården på en helg

Göteborg lockar med gröna trädgårdar

Årets fem trendigaste växter

 

Av Monica Ljungberg

Foto: Pernilla Wästberg


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…