Annons

Annons

Beräkna rätt mängd mat till festen

Ska du bjuda vänner eller familj på middag? Eller kanske anordna en riktigt stor fest och servera buffé? Är du osäker på hur mycket mat och dryck som egentligen går åt? Vi hjälper dig att beräkna rätt mängd!

Hur mycket mat behöver jag till festen eller buffén?

Per person/middag
Kött och fisk utan ben: 150 g
Kött och fisk med ben: 250 g
Kallskuret, färdiglagat (t ex rostbiff, skinka): 125 g
Kallrökt lax: 100 g
Varmrökt lax: 125 g
Sås: 1 dl varm sås, något mindre för kall sås
Bröd: 75 g
Vin: 5–6 glas per 75 cl-flaska
Champagne: 8 glas per 75 cl-flaska

Annons

 

Buffé
Beräkna 150 g kallskuret/port och 250–350 g tillbehör/portion

Hur mycket som går åt beror på gästerna. Kvinnor och äldre äter betydligt mindre än män och tonårskillar. Äldre och barn äter mindre av moderna och okända rätter. Åtgången beror också på vilken tid buffén serveras. Vid lunch- och middagstid går det åt mer än andra tider eftersom man normalt är hungrig då. Det är bättre att välja några få riktigt goda rätter än många olika. Det blir också lättare att tillaga, förvara och äta.

 

Läs mer

Vårens läckraste buffé 

Bjud på härlig trerätters i vårens tecken

Grilla till helgen? Vi bjuder på 6 recept

Att bjuda på middag behöver inte vara dyrt

Läs också:

Dela
(60)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…