Annons

Annons

Så behandlar du lymfödem

En viktig del av behandlingen vid lymfödem handlar om strumpor, utbildning, sjukgymnastik – och en tunna som har koll på läget.

Dela
(10)

Frv docent Håkan Brorson, arbetsterapeut Karin Ohlin, och sjukgymnast Barbro Svensson.

Frv docent Håkan Brorson, arbetsterapeut Karin Ohlin, och sjukgymnast Barbro Svensson.

 

Läs mer: Unik metod mot lymfödem gjorde Ingers ben sju kilo lättare

 

Sjukgymnast Barbro Svensson och arbetsterapeut Karin Ohlin arbetar båda vid lymfödemteamet vid plastikkirurgiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus, SUS, i Malmö. Hit kommer patienterna regelbundet för kontroll. Vid varje besök mäts omkretsen av benen och armarna på ett flertal ställen:

Annons

—Vi mäter också alltid ödemets volym enligt Arkimedes princip. Patienten står i en genomskinlig tunna fylld med vatten, först med det svullna benet och sen med det friska. Tunnan har en avrinningsslang högst upp och vi mäter hur mycket vatten som rinner ut. På det sättet kan man jämföra benen och armarna med varandra och få fram hur stort ödemet är.

Det är viktigt att patienten får passande kompressionsstrumpor med exakt rätt tryck. Strumporna ska vara på dygnet runt, ett lager på natten och dubbla på dagen. Det kan både vara strumpbyxor, knä- eller lårhöga och för armarna. Det finns olika kompressionsklasser och det ska inte göra ont att ha dem på.

En stor del av arbetsterapeutens arbete är pedagogiskt:

—Vi lägger gradvis ut ansvaret på patienterna själva så det är väldigt viktigt att informera, uppmuntra och undervisa i hur man ska förebygga återfall på egen hand, säger Karin Ohlin.

De flesta patienter behöver också sjukgymnastik:

—På grund av ödemet har många patienter fått belastningsproblem, ändrat gångmönster, otymplighet och begränsad rörlighet, säger Barbro Svensson. Kroppen har blivit van vid att röra sig på ett annorlunda vis så vi försöker få den att ”lära om”, både genom vår behandling och genom egna övningar. Målet är att patienten ska återfå normal rörlighet.

Välj rätt strumpa

Det finns två sorters kompressionsstrumpor, flatstickade med söm och rundstickade. Karin Ohlin och hennes kollegor förordar flatstickade:

—Flatstickade är mjukare och mer följsamma runt benet medan det är lätt hänt att de rundstickade kniper åt och skaver i knävecket.

Strumporna måttsys helt efter patientens egna mått och stickas i räta rader, fram och tillbaka, med ett varierande antal maskor på rad för att på så sätt skapa optimal kompression. Utan rätt strumpa och kompression ökar ödemet så att armen eller benet blir större.

 

Två orsaker till lymfödem:

Varje dag läcker våra allra tunnaste blodkärl ut fem till tio liter lymfvätska till kroppens fettvävnad. Vätskan dräneras tillbaka till blodomloppet via lymfkärlen, det är som ett kretslopp. Det finns två orsaker till lymfödem:

1. Lymfkörtlar i armhålan eller ljumsken har opererats bort så att lymfvätskan inte kan forslas bort på ett normalt sätt. Armen eller benet svullnar och utan rätt behandling blir svullnaden så småningom permanent.

2. Ärftliga missbildningar i lymfkörtlar eller avsaknad av körtlar. Dessa tillstånd är dock ovanliga och symtomen börjar oftast smygande under tonåren och drabbar mestadels nedre delen av kroppen. Kvinnor är överrepresenterade.

40%

Av dem som strålbehandlats för cancer får tio procent lymföden. Av dem som både opererats och strålats är det upp till 40 procent!

 

Kroppens krigare

Lymfkörtlarna sitter bland annat i armhålorna, ljumskarna och på halsen. Körtlarnas viktigaste uppgifter är att försvara kroppen mot infektioner och forsla bort slaggprodukter som gamla, skadade eller främmande celler.

 

 

 

Läs mer:

Klumpigheten var en okänd sjukdom

Nu vill Li visa benen igen!

Plastikirurgen gav Bertil bättre syn

 

AV ANNCY GÖRANSON

Foto: GUGGE ZELANDER

 


Läs mer om:

Dela
(10)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…