Annons

Annons

Ryggbiff med jordärtskockspuré

En mustig rödvinssås och len jordärtskockspuré är perfekt som tillbehör till festlig ryggbiff! Gör garanterat succé på festen.

Dela
(0)

Ryggbiff med rödvinssås

4 port
4 skivor ryggbiff, ca 550 g
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
smör till stekning

Rödvinssås
1 hackad rödlök
1 dl hackad rotselleri
1 hackad morot
2 finstrimlade torkade fikon
2 msk smör
3 dl rödvin
4 msk konc kalvfond
1 dl vispgrädde
2 msk soja
1 msk maizena
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl sky

Annons

Jordärtskockspuré
400 g potatis
300 g jordärtskockor
1/2 dl vispgrädde
10 g smör
1/2 tsk salt
1 krm peppar
3 msk riven lagrad ost, t ex västerbotten

Servering
sparris
sockerärter

1. Jordärtskockspuré: Skala och skiva potatis och jordärtskockor. Koka mjuka i saltat vatten i var sin kastrull. Häll av vattnet och mixa jordärtskockorna. Pressa ner potatisen och tillsätt grädde och smör. Salta och peppra. Lägg moset i smorda, ugnsfasta formar. Strö över riven ost. Hit kan du förbereda! Grädda högst upp i ugnen i 250° ca 6 min.

2. Rödvinssås: Bryn lök, rotselleri, morot och fikon i en kastrull med hälften av smöret. Tillsätt vin och fond, sjud 10 min. Sila och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädde, soja och maizena utrört i kallt vatten. Koka upp, rör ner resten av smöret, salta och peppra. Hit kan du förbereda!

3. Kött: Bryn snabbt på hög värme i förväg, eller stek i panna ca 2 min per sida strax före servering. Salta och peppra. Skölj ur stekpannan med 1 dl vatten och häll ner skyn i såsen. Koka upp och servera köttet med såsen, purén, sparris och sockerärter.

 

Stektips!

Köttet kan brynas i förväg och stekas klart i ugnen på låg värme 100–125° till en innertemperatur på 60–62° (medium). Det ska vara mjukt utanpå och rosa inuti.

 

Vintips!

Rött, ekologiskt vin med kryddig, fruktig smak med inslag av björnbär, plommon, fänkål, lagerblad och rosépeppar. Serveras vid 16–18°.

Côtes du Rhône Terre de Mistral (nr 2167), 79:–.

 

Läs mer

Biff med bearnaisesås

Rostas med chilibearnaise 

Baconlindad rostas med potatismos 

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson


Läs mer om:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…