Annons

Annons

Rulla en tårta till fikastunden!

Dela
(0)

rulltårta

Rulltårta är en av de snabbaste och enklaste kakor du kan göra. Grädde och bär eller sylt – det mesta passar i sommarens bästa bakverk. Får vi fresta med en läcker budapestrulle (till vänster) eller kanske en sommarrulltårta (till höger)?

Annons

 

Budapestrulle

Tårtan går bra att frysa och servera halvtinad. Vänta i så fall med garneringen.

8–10 bitar

6 äggvitor

3 dl strösocker

100 g hasselnötter, fint hackade

1 dl vetemjöl

1 msk kakao

50 g mandelspån

Fyllning

3 dl vispgrädde

200 g färska hallon och blåbär

Garnering

1½ dl vispgrädde

100 g blåbär och hallon

florsocker

Ugn 175º

 

Gör så här

1. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning.

2. Blanda nötter, mjöl och siktad kakao. Vänd försiktigt ner detta i marängsmeten. Bred ut smeten på en plåt med bakpapper. Strö över mandelspån.

3. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakpapper. Låt svalna under långpannan. Dra försiktigt loss papperet som kakan har gräddats på.

4. Fyllning: Vispa grädden. Bred ut den på kakan och strö på bären. Rulla samman med hjälp av papperet.

5. Inför servering: Vispa grädden. Spritsa den längs rulltårtan och lägg på bär. Pudra med florsocker.

 

Sommarrulltårta

Med nyplockade bär och lite grädde i kylen går det snabbt att lyxa till rulltårtan.

ca 10 bitar

3 ägg

1½ dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk mjölk

Fyllning

ca ¾ dl jordgubbssylt

2 dl vispgrädde

2 msk florsocker

½ tsk vaniljsocker

¾ dl kvarg

200 g blandade bär

Garnering

1½ dl vispgrädde

bär

Ugn 250º

 

Gör så här

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta samman mjöl och bakpulver. Rör ner detta i smeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i en långpanna, 30×40 cm, med bakpapper. Grädda mitt i ugnen ca 5 min.

2. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakpapper. Dra försiktigt loss papperet som kakan gräddats på. Låt svalna under långpannan eller under en fuktig handduk.

3. Fyllning: Bred sylt på kakan. Vispa grädden med florsocker och vanilj. Blanda i kvarg och bred ut fyllningen på kakan. Fördela bären ovanpå, dela gärna de större bären. Rulla ihop från långsidan.

4. Garnering: Vispa grädden. Spritsa eller lägg klickar längs hela rulltårtan och garnera med bär.

Av: Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…