Annons

Annons

Rotfruktsgratäng med soltorkade tomater

Lägg allt gott i en form, täck med ost och skjuts in i ugnen så fixar du lätt en läcker middag! Här bjuder Kristina Eriksson på en härlig rotfruktsgratäng där finhackade soltorkade tomater ger fyllig smak.

Annons

rotfruksgratäng

4 port

1⁄2 purjolök
2 vitlöksklyftor
margarin eller smör att steka i
500 g potatis
150 g rotselleri
2 palsternackor
2 morötter
200 g kålrot
10 avrunna soltorkade tomater
2 msk av den smaksatta oljan som tomaterna ligger i
2 dl riven lagrad ost, t ex prästost, cheddar eller västerbottensost (100 g)
salt och peppar
4 dl vispgrädde
200 g cocktailtomater

Servering
en sallad
eventuellt något kallskuret

Ugn 225°

Gör så här

1. Tvätta purjolöken och skär den i fina skivor. Fräs purjolök och pressad vitlök i margarin eller smör i en stekpanna, den ska bli mjuk och glansig. Skala potatis, rotselleri, palsternacka, morot och kålrot och skär alltsammans i tunna skivor. Förväll rotfrukterna i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Låt rotfrukterna rinna av.

2. Skär de soltorkade tomaterna i fina bitar. Varva purjolök, rotfrukter, soltorkade tomater, smaksatt olja, ost (spara lite till att ha ovanpå), salt och peppar i en ganska stor smord ugnsfast form. Häll på grädden och avsluta med riven ost.

3. Gratinera en bit ner i ugnen, 225°, i ca 40 minuter. Om gratängen riskerar att få för mycket färg, täck med aluminiumfolie. Lägg på cocktailtomaterna efter halva tiden. Servera gratängen som den är eller med en sallad och något kallskuret.

 

Receptet är hämtat ur boken Härliga gratänger och andra allt-i-ett-rätter, Bokförlaget Semic

Recept: Kristina Eriksson

Foto: Åsa Dahlgren

 

Läs mer:

Rotfruktsgratäng med bacon 

Kycklinggratäng med sparris och basilika

Broccoligratäng med sting

Läs också:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…