Annons

Annons

Rotfruktsgratäng med bacon

Knaperstekt bacon sätter smak på vår gräddiga gratäng.

Gräddig rotfruktsgratäng

4 port
6 potatisar
4 morötter
3 små palsternackor
1 stor gul lök
1–2 klyftor vitlök
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 tsk timjan
3 dl riven, lagrad ost
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
200 g tärnat bacon

Annons

Topping
1 pkt bacon à 140 g

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Skala och skiva rotfrukter, lök och vitlök tunt. Koka upp mjölk och grädde. Tillsätt salt och peppar. Lägg ner rotsaker och vitlök i gräddblandningen och sjud på svag värme tills de börjar mjukna. Rör om då och då så att det inte bränns i botten på kastrullen. Rör ner lök, timjan och hälften av osten, krydda med salt och peppar.

2. Tärna och stek allt bacon knaprigt, låt rinna av på papper.

3. Varva rotfrukter och 200 g bacon i en ugnssäker form, strö över resten av osten. Sätt in mitt i ugnen 15–20 min eller tills gratängen fått fin färg.

4. Topping: 140 g tärnat knaperstekt bacon, persilja

 

Läs mer

Lyxig fläskfilégratäng

Exotisk kycklinggratäng

Laxgratäng med fetaost & räkor

 

Av Ellinor Varady

Foto: Erik Karlsson

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…