Annons

Annons

Rester? Så tar du vara på dem!

Ta hand om middagsmaten som blir över och laga god och rolig mat av rester! Det är bra både för klimatet och för den egna ekonomin. Vi tipsar dig om olika saker som du kan använda dina rester till!

Dela
(46)

Trebilder

Förvandla rester till något nytt är ett kul ett sätt att vara lite mer kreativ i sin matlagning. Den överblivna köttfärssåsen kan t ex bli en köttfärspaj eller en kryddig gryta till middag i morgon. Om det dessutom blir över kokt pasta från samma middag kan den bli en saftig pastagratäng i övermorgon.

Annons

 

Så tar du vara på olika sorters rester:

 

Kyckling: Gryta, omelett, paj, pastasås, sallad, soppa, wok.

Klicka här för recept >>

 

Kött: Crêpes, omelett, pyttipanna, paj, sallad, smörgåspålägg, soppa, wok.

Klicka här för recept >>

 

Fisk/skaldjur: Crêpes, gratäng, fiskpudding, omelett, paj, soppa.

Klicka här för recept >>

 

Kokt potatis: Omelett, potatissallad, pyttipanna, riven i bröd.

Klicka här för recept >>

 

Potatismos: Gratäng, potatisbullar, potatisplättar.

Klicka här för recept >>

 

Pasta: Gratäng, pastasallad.

Klicka här för recept >>

 

5  knep som håller maten fräsch:

1. Titta i kylen. Börjar något närma sig bäst-före-datum? Ät upp eller frys in.

2. Packa in frukt och grönt. Det förlänger hållbarheten.

3. Sallad, morötter och andra rotfrukter som tappat spänsten blir pigga och krispiga om de får ligga i en skål med vatten i kylskåpet några timmar.

4. Förvara potatis mörkt och svalt så håller den längre.

5. Har brödet blivit lite torrt? Kör det i rosten så får det en nybakad känsla!

Läs mer:

Potatisomelett med örter

5 lättlagade gratänger!

Purjolökspaj med bacon

Stoppa matsvinnet!

 

Av Kathy Christell Barry

Foto: Kent Jardhammar, Erik Karlsson, Pontus Ferneman

 


Läs mer om:

Dela
(46)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…