Annons

Annons

Saftigt vörtbröd i långpanna

Vörtbröd hör julen till! I vårt recept bakar vi ut brödet till bullar i långpanna och låter var och en bryta sin bulle – perfekt när man är många kring julbordet! Du kan också frysa in bullarna styckvis och tina upp efter hand.

Dela
(159)

Vörtbrödsbullar

20 bullar

1 dl russin
½ dl ljummet vatten
¾ pkt jäst
2 dl rumstemp mörk öl el porter
2 dl rumstemp julmust
100 g kvarg
3/4 dl mörk sirap
1½ tsk malda pomeransskal
½ msk malen ingefära
½ tsk malen kanel
½ tsk malda kryddnejlikor
6 dl rågsikt
6½–7 dl vetemjöl special
25 g smör, mjukt
2 tsk salt

Annons

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Låt russinen ligga och dra i vattnet, minst 30 min.

2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av ölen och musten. Tillsätt kvarg, russin, resten av vätskan, sirap, kryddor och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.

Gilla Hemmets på Facebook

3. Blanda samman och klicka i det mjuka smöret. Arbeta degen smidig. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare några min. Låt jäsa under duk ca 1 tim.

4. Dela degen och rulla ut till 2 längder. Skär i bitar och rulla till bullar. Lägg dem i en långpanna, ca 30×40 cm, klädd med bakpapper. Låt jäsa 30–40 min.

5. Grädda mitt i ugnen, ca 15 min.

 

Läs mer

Valnötsbaguetter

Vörtbröd med lingon

Lättbakat brytbröd

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(159)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…