Annons

Annons

Saftigt vörtbröd i långpanna

Vörtbröd hör julen till! I vårt recept bakar vi ut brödet till bullar i långpanna och låter var och en bryta sin bulle – perfekt när man är många kring julbordet! Du kan också frysa in bullarna styckvis och tina upp efter hand.

Annons

Vörtbrödsbullar

20 bullar

1 dl russin
½ dl ljummet vatten
¾ pkt jäst
2 dl rumstemp mörk öl el porter
2 dl rumstemp julmust
100 g kvarg
3/4 dl mörk sirap
1½ tsk malda pomeransskal
½ msk malen ingefära
½ tsk malen kanel
½ tsk malda kryddnejlikor
6 dl rågsikt
6½–7 dl vetemjöl special
25 g smör, mjukt
2 tsk salt

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Låt russinen ligga och dra i vattnet, minst 30 min.

2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av ölen och musten. Tillsätt kvarg, russin, resten av vätskan, sirap, kryddor och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.

3. Blanda samman och klicka i det mjuka smöret. Arbeta degen smidig. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare några min. Låt jäsa under duk ca 1 tim.

4. Dela degen och rulla ut till 2 längder. Skär i bitar och rulla till bullar. Lägg dem i en långpanna, ca 30×40 cm, klädd med bakpapper. Låt jäsa 30–40 min.

5. Grädda mitt i ugnen, ca 15 min.

 

Läs mer

Valnötsbaguetter

Vörtbröd med lingon

Lättbakat brytbröd

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(6)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…