Annons

Annons

6 ljuvliga toppings till ägghalvorna

Aldrig äter vi så mycket ägg som under påsken! På buffébordet vill vi gärna duka upp med härliga ägghalvor toppade med smakrika röror. Här är sex toppings till ägghalvorna som får det att vattnas i munnen!

Dela
(112)

Ägghalvor med basilikakräm och färska räkor. Bild: Erik Karlsson

1. Lyxägg med basilikakräm och färska räkor

För 12 ägghalvor behöver du:

6 ägg

1½ dl crème fraiche

½ kruka basilika

½ dl riven parmesan

24 räkor

gräslök

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Lägg äggen i kokande vatten och koka i 8 min. Häll av vattnet och spola äggen i kallt vatten.

Annons

2. Vispa crème fraichen tjock, mixa ner basilika och parmesan till en ljusgrön kräm.

3. Skala äggen, dela dem med vass kniv (diska kniven mellan varje ägg för snygg snittyta). Lägg halvorna på ett fat och klicka ut basilikakrämen ovanpå.

4. Skala räkorna. Toppa äggen med räkstjärtar och gräslök. Kör ett par varv med pepparkvarnen över äggen.

Recept: Janet Gustavsson

 

Ägghalvor med sill och brynt smör. Bild: Pontus Ferneman

2. Ägghalvor med sill och brynt smör

För 20 ägghalvor behöver du:

10 ägg

75 g smör

salt, peppar

2 hela matjessillfiléer

1 liten gul lök

3/4 dl hackad dill

saft av ½ citron

färsk dill

Gör så här:

1. Koka äggen i sex minuter och spola dem kalla. Skala och dela äggen på längden. Ta ut gulorna och lägg i en skål.

2. Bryn smöret i en kastrull på medelhög värme. Häll det brynta smöret över äggulorna och rör ihop med lite salt och peppar. Klicka ägguleblandningen i ägghalvorna.

3. Hacka samman matjessill, lök, dill och citronsaft.

4. Toppa äggen med hacket och garnera med dill.

Recept: Tareq och Ellen Taylor

 

Till vänster: ägghalvor med räkor och chili. Till höger: ägghalvor med kapris, ansjovis och citron. Bild: Fredrik Ödman

3. Kaprisägg med ansjovis och citron

För 8 ägghalvor behöver du:

4 hårdkokta ägg

2 msk rumsvarmt smör

2 msk finhackad kapris

10 droppar tabasco

2 msk fint skuren gräslök

1 krm rivet citronskal

8 små ansjovisar

citronskivor

Gör så här:

1. Skala äggen och dela dem i halvor. Peta försiktigt ut gulorna och lägg dem i en bunke.

2. Blanda äggulorna med smör, kapris, tabasco, gräslök och citronskal.

3. Lägg sedan tillbaka ägguleblandningen i ägghalvorna. Garnera sist med ansjovisen och pyttesmå citronskivor.

Recept: Jan-Erik Hagbohm

 

Ägghalvor med sparris och kallrökt lax. Bild: Christina Uhlin

4. Fyllda ägg med sparris och lax

För 12 ägghalvor behöver du:

6 kokta ägg

2 salladslökar

3 gröna sparrisar

olja till stekning

salt och peppar

100 g kallrökt lax

Gör så här:

1. Dela äggen och gröp ur gulan.

2. Strimla både salladslök och sparris tunt och i sneda bitar.

3. Stek snabbt i lite olja tills de blir glansiga och lite mjuka, ca 1 minut, salta och peppra. Låt svalna

4. Dela laxen i mindre 
bitar, blanda upp med äggulor, sparris och salladslök och fyll sedan de 12 halvorna. Garnera med lite sparris på toppen.

Recept: Sandra Palmqvist

 

5. Ägghalvor med räkor och chili

För 8 ägghalvor behöver du:

4 hårdkokta ägg

2 msk rumsvarmt smör

2 msk finhackad dill

ca 1 tsk sambal oele

1 krm curry

salt

8 tunna skivor röd chili

8 skalade räkor

chiliflakes

malen svartpeppar

Gör så här:

1. Skala äggen och dela dem i halvor. Peta försiktigt ur äggulorna och lägg dem i en bunke.

2. Blanda gulorna med smör, dill, sambal oelek och curry. Smaka av med salt.

3. Lägg ägguleblandningen i ägghalvorna. Garnera med chili och räkor. Strö över chiliflakes och svartpeppar.

Recept: Jan-Erik Hagbohm

 

Ärtiga ägghalvor med ansjovis och färskost. Bild: Pontus Ferneman

6. Ärtiga ägghalvor med ansjovis och färskost

För 10 ägghalvor behöver du:

5 ägg

1 dl gröna ärter

2 msk hackad gräslök

ca 2 msk färskost av philadelphiatyp

salt

vitpeppar

1 burk ansjovisfiléer

rucola

rädisor

Gör så här: 

1.Hårdkoka äggen. Koka ärterna i några min, spola av med kallt vatten.

2.Skala och dela äggen i halvor. Ta ut äggulorna och mixa med ärterna. Blanda i gräslök och färskost. Salta och peppra.

3. Skär till ägghalvorna försiktigt så de kan stå. Fördela fyllningen i ägghalvorna. Snurra ihop ansjovisfiléerna och lägg dem över. Garnera med rucolablad och klyftade rädisor.

 

Läs också:

5 busenkla knep för att skala äggen riktigt snabbt

skala-agg-pask


Läs mer om:

Dela
(112)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…