Annons

Annons

Bjud vännerna på lyxig tapasfest

Samla vänner och familj till en härlig kväll med god plockmat och bubbel i glasen! Låt var och en fylla sin tallrik med tapas – sen är det bara att njuta av läckerbitarna och umgås natten lång.

Dela
(0)

Tapasfest – bästa recepten

Recepten är beräknade för 4 personer.

Vitlöksbröd.

1. Vitlöksbröd

Frasigt och gott!

1 liten baguette
50 g smör, mjukt
1 liten finriven vitlöksklyfta
1/2 dl finhackade örter, tex persilja, dill, dragon
1 krm flingsalt

Annons

Ugn 200°

Gör så här

1. Blanda smöret med vitlök, örter och flingsalt.

2. Skär baguetten i sneda skivor, ca 1 1/2 cm tjocka. Bred smöret på brödskivorna.

3. Grilla i ugn tills bröden fått fin färg, ca 5 min.

 

 

Munsbitar med fikontapenade.

2. Munsbitar med fikontapenade

Försvinnande goda!

4 minimozzarellabollar
2 grillade paprikor, gärna från burk
8 basilikablad
8 tandpetare

Tapenade
3 torkade fikon
1 vitlöksklyfta
75–100 g svarta oliver, urkärnade
1 msk kapris
1 msk hackad basilika
ca 1/2 dl olivolja
1 tsk pressad citronsaft

Gör så här

1. Tapenade: Blötlägg fikonen i varmt vatten ca 10 min. Skär bort stjälken och hacka fikonen fint.

2. Mixa fikon, pressad vitlök, oliver, kapris och basilika. Häll i oljan i en tunn stråle under tiden och kör till ett fast mos. Smaksätt med citronsaft.

3. Halvera mozzarellabollarna. Skär paprikan i 8 breda bitar.

4. Lägg en klick tapenade på varje paprikabit. Toppa med basilikablad och mozzarella. Stick en tandpetare igenom för att hålla allt på plats.

Tips! Det blir ganska mycket tapenade, som räcker till fler än 4 pers. Gör så många munsbitar du känner för och spara resten i kylen. Den är jättegod på rostat bröd eller som tillbehör till stekt fisk.

 

 

Getostfyllda dadlar.

3. Getostfyllda dadlar

Baconets sälta kompletterar de söta dadlarna och den krämiga ostfyllningen.

12 dadlar
3 skivor bacon
100 g getost, tex chèvre
1 msk crème fraiche

Gör så här

1. Kärna ur dadlarna.

2. Stek baconet krispigt, låt svalna. Bryt baconet i små bitar.

3. Skär bort kanterna på getosten och kasta bort. Blanda osten med crème fraiche.

4. Blanda bacon och getostkräm, spara några bitar att toppa med.

5. Fyll dadlarna med en klick ostkräm. Toppa med lite extra bacon.

 

 

Bakad delikatesspotatis.

4. Bakad delikatesspotatis

Som en miniversion av en bakad potatis med löjrom, lök och crème fraiche.

8 små potatisar av mjölig typ
1 dl crème fraiche
80 g stenbitsrom
1/2 msk finhackad rödlök
1/2 msk finhackad gräslök

Ugn 175°

Gör så här

1. Baka potatisarna i ugnen ca 30–35 min. Känn med en sticka att de är mjuka rakt igenom.

2. Skär ett kryss i potatisarna och tryck ihop från olika håll så att krysset öppnar sig.

3. Fördela crème fraichen i potatisarna. Lägg 1 tsk stenbitsrom i varje potatis.

4. Toppa med rödlök och gräslök.

 

 

Varma krustader med västerbottensost.

5. Varma krustader med västerbottensost

Här har vi använt färdigköpt plommonmarmelad men det är även gott med fikon- eller hjortronmarmelad.

12 minikrustader
75 g riven västerbottensost
1 litet ägg
1/2 dl vispgrädde
salt, peppar

Topping
1/2 dl marmelad
ev timjan

Ugn 150°

Gör så här

1. Fyll krustaderna till hälften med osten.

2. Blanda ägg och vispgrädde. Salta och peppra.

3. Fyll krustaderna med äggblandningen.

4. Grädda krustaderna ca 10 min. Låt svalna.

5. Toppa med en klick marmelad och ev en liten timjankvist.

 

 

Parmarullar.

6. Parmarullar med färskost

Lufttorkad skinka, grönkål och krämig färskost – en spännande smakkombination utlovas.

4 skivor (ca 100 g) lufttorkad skinka, tex parmaskinka

Fyllning
50 g färsk grönkål
1 tsk smör
175–200 g färskost med vitlök och basilika
salt, peppar

Topping
1 msk rostade pumpakärnor

Gör så här

1. Fyllning: Finhacka grönkålen och fräs ett par min i smör utan att kålen får färg. Låt kallna.

2. Blanda grönkål och färskost till en jämn röra. Smaka av med salt och peppar.

3. Lägg ut skinkskivorna på en skärbräda. Bred på oströran och rulla ihop. Skär med en vass kniv rullarna i halvor. Ställ rullarna på ett fat eller en skärbräda.

4. Strö pumpakärnor över rullarna.

 

Läs mer:

Våra godaste smårätter till glöggfesten

Tareq Taylor och dottern Ellen bjuder på juliga tapas

5 lättfixade recept för mingelfesten 

 

Av Britt Mari Granath

Foto: Pontus Ferneman

Rekvisita: Granit, Lagerhaus, Odd & Fancy, privat


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…