Annons

Annons

Amerikansk äppelpaj med kolagömma

Under det frasiga täcket gömmer sig 
bakade äppelskivor och en ljuvligt god 
kolasås. Servera gärna den amerikanska äppelpajen ljummen med vaniljglass eller en klick vaniljvisp – mums!

Dela
(116)

Äppelpaj med kola

Vem kan motstå en nygräddad äppelpaj? Foto: Anders Norrsell

Recept täckt äppelpaj med kola

8–10 bitar

5 dl vetemjöl
200 g smör
1/2 dl kallt vatten

Fyllning
ca 7 äpplen (beroende på storlek)
1/2 dl vetemjöl
1 msk mald kanel
1–11/2 dl karamelliserad mjölk, dulce de leche
25 g smör

Annons

Pensling
1 ägg

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Blanda mjöl och smör till en gryning massa, gärna i en 
matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt samman till en 
degboll. Svep in i plastfolie och låt vila i kylen ca 30 min.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i skivor eller tunna klyftor. Blanda äppelskivorna med mjöl och kanel.

3. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i en större och en något mindre bit. Kavla ut den större biten och klä en smord pajform, 22–24 cm i diam, med degen.

4. Nagga pajskalet och fördela äppelblandningen i formen så att den ligger jämnt och tätt. Ringla över karamelliserad mjölk och klicka sedan ut smöret.

5. Kavla ut resten av degen till ett lock, spara ev lite till garnering. Lägg locket på pajen 
och nyp samman kanten med 
bottendegen.

6. Skär med vass kniv några hål i locket. Skär ut små blad av den sparade degen att garnera pajen med.

7. Pensla locket med uppvispat ägg och grädda pajen i ugnens mitt 30–35 min, tills pajen fått fin färg.

I vår butik: Världens bästa kavel!

INGET fastnar på den här smarta och snygga kaveln som rullar lätt och jämnt när du bakar.

Läs mer och beställ en egen direkt från oss!


Läs mer:

Knäckig äppelpaj med kardemumma

Kolaäppelpaj med havresmul

5 saker att göra med äpplen


Läs mer om:

Dela
(116)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…