Annons

Annons

Skinkstek med äppelkompott

Klassisk stek på skinka eller picknickbog. Lättlagad söndagsmiddag med roliga tillbehör gör det här receptet på stek till en riktig succé! 

Annons
Skinkstek med äppelkompott

Skinkstek med äppelkompott.

6 port
1 kg skinkstek el picknickbog
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar

Sås
3 dl sky + vatten
2 msk konc kalvfond
1 msk soja
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl

Äppelkompott
2 äpplen
1 msk smör
2 msk flytande honung
3 msk lingon
1 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm peppar

Serveringsförslag
hasselbackspotatis
rödkål
brysselkål

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Lägg steken på ett smort ugnsfat. Salta och peppra och sätt i en köttermometer. Stek tills innertemp visar 70°. Låt steken vila insvept i folie 15 min innan den skärs i skivor. Spara skyn till såsen.

2. Äppelkompott: Skala, kärna ur och skär äpplena i småbitar. Fräs smör och honung i en kastrull. Tillsätt äppelbitarna och stek dem snabbt. Låt kallna och blanda med resten av ingredienserna.

3. Sås: Koka upp sky, vatten, fond och soja. Blanda grädde och mjöl och vispa ner. Låt sjuda 3 min.

Tips! Välj gärna syrliga äpplen till kompotten, det lyfter skinksteken till nya höjder.

 

Läs mer:

Biff Rydberg – en lyxig klassiker

Festligt med biff Stroganoff

Kålpudding med extra allt 

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson

Läs också:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…