Annons

Annons

Rabarber- och jordgubbskaka med vaniljsås

Passa på och njut av en saftig kaka med rabarber och jordgubbar nu när det är säsong för båda. Syrligt + sött = mums!

Dela
(0)

Rabarber- och jordgubbskaka

Underbar och saftig kaka med både syrlig rabarber och söta bär. Foto: Pontus Ferneman

Recept rabarberkaka med jordgubbar

ca 10 bitar

150 g smör, mjukt
2½ dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
½ dl mjölk
150 g rabarber
100 g jordgubbar
1 msk rörsocker

Annons

Vaniljsås
1–1½ vaniljstång
2 dl mjölk
2½+1½ dl vispgrädde
4 äggulor
3 msk rörsocker
3/4 msk majsstärkelse

Ugn 175°

Gör så här

1. Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med mjölken.

2. Fördela smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diam, med löstagbar botten.

3. Skär rabarber och jordgubbar i bitar. Blanda med rörsocker. Fördela det ovanpå smeten. Grädda i nedre delen av ugnen, 45–50 min.

4. Vaniljsås: Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk och 2½ dl grädde tillsammans med vaniljstången och -fröna.

5. Vispa äggulor, rörsocker och majsstärkelse. Tillsätt den heta gräddmjölken under fortsatt vispning. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och låt sjuda under vispning tills det börjar tjockna. Låt svalna.

6. Vispa 1½ dl grädde lätt och rör ner i såsen.

 

Läs mer:

Mjuk rabarberkaka med vanilj och kardemumma

Rabarberkaka med mandelmassa

Ljuvlig rabarbertosca


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…