Annons

Annons

Håll vikten med vår veckomeny

Vardagsmat ska vara god, nyttig och lättlagad. Här bjuder vi på en fem recept som garanterat gör dig både mätt och belåten. Alla recept är dessutom viktberäknade för att du ska lyckas hålla drömvikten!

Dela
(58)

nyttigt-lax-recept

Paprikasåsen ger fin smak åt laxen och potatisen. Foto: Eva Hildén Smith

1. Lax med grillad paprikasås

440 kcal/port

250 g laxfilé
1 tsk olivolja
salt och svartpeppar

Paprikasås
½ burk grillad paprika i vatten (à 500 g)
½ tsk hel kummin
½ vitlöksklyfta

Till servering
300 g små potatisar med skal
5 dl vatten
1 dl grovt salt
sallad

Annons

Ugn 200°

Gör så här

1. Koka potatisen i vatten och salt, 15–20 min. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av på svag värme.

2. Lägg laxen i en ugnsform och gnid in den med olja, salta och peppra. Tillaga i ugn, till en innertemp på 48°, ca 15 min.

Gilla Hemmets på Facebook

3. Paprikasås: Låt paprikan rinna av i en sil. Rosta kummin i en liten stekpanna, låt svalna och krossa grovt i mortel. Mixa paprikan med kummin och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera laxen med sås, potatis och sallad.

 

indiskt-gronsaksris

Låt riset få smak av Indien! Foto: Eva Hildén Smith

2. Indiskt grönsaksris

445 kcal/port

½ gul lök
1 vitlöksklyfta
½ msk smör
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 dl basmatiris
2 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning

Stekta grönsaker
½ purjolök
150 g squash
1 röd paprika
½ msk smör
salt och svartpeppar
1 dl frysta gröna sojabönor

Till servering
2 msk rostade kokoschips (10 g)
färsk koriander
1 dl matyoghurt (8 %)
½ dl mango chutney

Gör så här

1. Hacka löken, riv vitlöken. Stek hastigt i smör i en kastrull med kryddorna. Fräs med riset någon min innan vatten och buljongtärning tillsätts. Låt sjuda långsamt under lock ca 15 min.

2. Stekta grönsaker: Skölj och strimla purjolök och squash. Kärna ur och tärna paprikan. Stek i smör tills grönsakerna fått lite färg, salta och peppra. Blanda ner i riset med sojabönorna.

3. Toppa med kokos och koriander och servera med yoghurt och chutney.

nyttig-biff-recept

Saftig biff med sparris och tomater – riktig festmat! Foto: Eva Hildén Smith

3. Biff med sparris och tomat

550 kcal/port

250 g biff (i bit)
flingsalt och svartpeppar
1 msk smör

Tillbehör
250 g sparris
250 g små kvisttomater
1 vitlöksklyfta
½ msk olivolja
5 kvistar färsk timjan
2 msk smör
120 g bröd, t ex baguette

Ugn 225°

Gör så här

1. Bryt av sparrisstjälkarna nertill. Lägg sparris, tomat och vitlök, med skalet kvar, i en långpanna med bakpapper.

2. Blanda allt försiktigt med olja, salt och peppar och lägg på timjan. Stek i ugn ca 15 min. Men ta ut vitlöken efter 10 min.

3. Pressa ut vitlöken och mosa ihop med smöret. Smaka av med salt och peppar.

4. Hetta upp en stekpanna. Salta och peppra biffen noga på båda sidor. Lägg smör i pannan och lägg i biffen när smöret har tystnat. Stek till önskad stekgrad. Låt vila några min innan köttet skärs i skivor.

kycklingbaguette-recept

Servera kycklingen i baguette. Glöm inte rejält med bbq-sås! Foto: Eva Hildén Smith

4. Bbq-kyckling i baguette

550 kcal/port

½ grillad kyckling
½ dl bbq-sås

Till servering
1 tomat
½ rödlök
1 dl majskorn
ca 50 g isbergssallad
2 små baguetter (à 60 g)

Ugn 200°

Gör så här

1. Ta bort skinnet på kycklingen. Plocka allt kött från kycklingen och riv i mindre bitar.

2. Blanda köttet med bbq-såsen och lägg i en ugnsform med bakpapper. Värm i ugn ca 10 min.

3. Tärna tomaten, strimla löken och blanda med majs. Strimla salladen. Fyll baguetterna med kyckling och grönsaker.

kikartssallad-recept

Ät kikärtssalladen precis som den är eller servera med parmaskinka. Foto: Eva Hildén Smith

5. Kikärtssallad och parmaskinka

465 kcal/port

1 burk kikärter (à ca 400 g)
½ tsk milt paprikapulver
½ tsk rökt paprikapulver
1 tsk flingsalt
1 msk olivolja
250 g broccoli
35 g sallad
½ rödlök
150 g små tomater
100 g parmaskinka el annan lufttorkad skinka

Sås
1 dl matyoghurt
finrivet skal och lite saft av ½ citron
1 msk finhackad färsk timjan el persilja

Gör så här

1. Sås: Blanda yoghurt, citronskal och -saft samt timjan.

2. Skölj kikärterna och låt rinna av väl i en sil. Värm dem i en stekpanna tills all vätska ångat bort.

3. Strö över kryddor och salt och ringla över oljan. Stek på medelvärme under omrörning ca 5 min tills de är knapriga, lägg upp på hushållspapper.

4. Koka broccolin i saltat vatten ca 3 min. Låt rinna av och stek i pannan från kikärterna (diska inte!) tills broccolin har fått lite färg.

5. Varva sallad, strimlad rödlök och delade tomater med kikärter och broccoli. Servera med skinkan och såsen.

Recepten är beräknade för 2 personer.

 

Läs också:

Banta med bröd – här är succémetoden 


Läs mer om:

Dela
(58)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…