Annons

Annons

5 goda muffins som är busenkla att baka

Sugen på något gott och lättbakat till kaffet? Satsa på muffins med en läcker topping eller fyllning! Här är våra 5 favoritrecept just nu.

Dela
(6)

recept-muffins

Muffins är så gott och så enkelt att baka.

1. Muffins med nutellatopp

ca 12 st

Rör 150 g rumstempererat smör och 2 dl strösocker poröst. Tillsätt 2 ägg, ett i taget, under rejäl omrörning. Blanda 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker. Vänd ner det i smeten växelvis med 1/2 dl turkisk yoghurt el gräddfil. Fördela smeten i muffinsformar, fyll dem till 3/4 (ställ ev formarna i muffinsbleck). Fördela 75 g nötcrème i varje muffins. Grädda mitt i ugnen, 200°, 12–15 min. Låt svalna. Vispa 50 g rumstempererat smör, 21/2 dl florsocker och 2 tsk ljummet starkt kaffe några min så det blir riktigt luftigt. Rör i 75–100 g nutella. Spritsa krämen på muffinsen.

2. Kolafyllda muffins

ca 12 st

Annons

Rör 125 g rumstempererat smör och 2 1/2 dl strösocker poröst. Tillsätt rivet skal av 1 citron och 2 ägg, ett i taget, under vispning. Blanda 3 dl vetemjöl och 2 tsk bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med 1 dl gräddfil. Fördela smeten i formar, fyll dem till ¾ . Fördela 2 msk lemon curd i muffinsen. Lägg en toffifee i varje (12 st). Grädda mitt i ugnen, 200°, 15–18 min. Lägg en toffifee på varje muffins direkt när de kommer ut från ugnen.

 

3. Äppelmuffins med nöttopp

15 st stora

Blanda 50 g smör, 1 dl havregryn, 1 dl hackade hasselnötter, 1 1/2 msk vetemjöl och 1/2 dl strösocker till en smuldeg. Ställ åt sidan. Rör 100 g rumstempererat smör och 2 1/2 dl strösocker poröst. Tillsätt 4 ägg, ett i taget, under kraftig omrörning. Blanda 3 dl vetemjöl, 1 1/2 tsk bakpulver och 100 g finhackade hasselnötter. Vänd ner detta i smeten. Fördela smeten i formar, till hälften fyllda. Kärna ur och skär 2 äpplen i klyftor. Tryck ner några klyftor i varje muffins. Strö över nötsmuldegen. Grädda mitt i ugnen, 175°, 20–25 min.

 

4. Choklad- och hallonmuffins

16 st

Hacka 200 g mörk choklad. Smält 175 g smör och ta från värmen. Låt chokladen smälta i det heta smöret, rör till en jämn smet. Vispa 4 ägg och 2 1/2 dl strösocker lätt pösigt. Rör ner chokladblandningen i äggsmeten. Blanda 2 1/2 dl vetemjöl, 3/4 dl kakaopulver, 1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker. Rör ner detta i smeten. Ställ formar i en muffinsplåt och fyll dem till knappt ¾. Fördela 125 g hallon i muffinsen. Grädda på 175° i nedre delen av ugnen 20–25 min.

 

5. Toscamuffins

ca 15 st

Smält 100 g smör i en kastrull. Vispa 2 ägg och 1 1/2 dl strösocker pösigt. Blanda 1 1/2 dl vetemjöl och 1/2 tsk bakpulver och rör i. Tillsätt det smälta smöret. Häll smeten i engångsfolieformar, fyll dem till 3/4. Grädda mitt i 200° varm ugn 10–12 min. Höj ugsnvärmen till 225°. Blanda 50 g smör, 3/4 dl strösocker, 1 msk vetemjöl, 1 msk valfri grädde och 50 g flagad mandel i en kastrull. Låt blandningen sjuda ihop på svag värme under omrörning. Fördela toscasmeten på muffinsen. Grädda färdigt ytterligare 5–7 min tills toscan fått lagom färg.

Fler goda recept på muffins hittar du här >>

Morotsmuffins med frosting

 

Av Boel Ottmer m fl

Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(6)




Annons


Annons

Laddar nästa sida…