Annons

Annons

Mjuk pepparkaka med kolaglasyr

Julens godaste mjuka pepparkaka får smak av mörk choklad, apelsin och kola. Det här receptet ger en lika saftigt mjuk och god pepparkaka varje gång!

Annons

Mjuk pepparkaka

10–12 bitar

125 g smör
1½ tsk malen kanel
1½ tsk malen ingefära
½ tsk malda kryddnejlikor
150 g mörk choklad
3 ägg
3 dl strösocker
skalet av 1 apelsin
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl gräddfil

Kolaglasyr
1½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
1½ dl vispgrädde
1½ tsk kakao
25 g smör, mjukt
1 tsk vaniljsocker

Ev garnering
apelsin
färska fikon

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Smält smöret tillsamman med pepparkakskryddorna. Ta från värmen. Hacka chokladen eller använd chokladknappar. Låt chokladen smälta i smörblandningen. Rör samman till en slät blandning.

2. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt smör- och chokladblandningen och apelsinskalet.

3. Blanda vetemjöl och bakpulver. Vänd ner det i smeten växelvis med gräddfilen. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diam, med löstagbar botten.

4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan stå i formen 10 min innan du stjälper upp den. Låt kakan svalna.

5. Kolaglasyr: Blanda socker, sirap, grädde och kakao i en kastrull. Låt koka tills det bildas ”gångar” när man drar med sleven, ca 30 min. Ta från värmen och rör i smör och vaniljsocker. Låt glasyren svalna av lite innan den hälls över kakan. Låt stelna.

6. Garnera med apelsin och fikon.

 

Läs mer

Mjuk pepparkaka

Pepparkakssnitt

Pepparkakscheesecake

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(729)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…