Annons

Annons

3 lyxiga och lättfixade efterrätter

Låt en ljuvlig 
dessert avsluta
 festmiddagen. 
Vi frestar med 
chokladmousse,
 pavlova och
 apelsinkräm med smak av saffran 
– lyxiga desserter som kan förberedas 
i god tid!

Dela
(186)

nyars-efterratter-recept

Här tipsar vi om 3 lyxiga recept på efterrätter till nyårsfesten.

En riktigt god efterrätt är ett måste på nyårsfesten! Här listar vi 3 recept på supergoda, lättfixade och lyxiga efterrätter!

pavlova-recept

Festlig pavlova med bär som serveras i vackra glas.

1. Recept: Pavlova med 
passionsfrukt och bär

Visst är det praktiskt att plocka fram festdesserten ur frysen? Använd duralexglas eller
andra fryståliga glas.

Annons

4 port

2 dl hallon & blåbär
2 msk rörsocker strö
4 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 passionsfrukter
2 dl krossade maränger

 

Gör så här

1. Koka hallon och blåbär (spara några bär till garnering) med rörsockret några min. Låt svalna.

2. Vispa grädden, rör i fröna från vaniljstången. Varva vaniljgrädden med bärkrämen, urgröpt fruktkött från 1 passionsfrukt och krossade maränger (spara 4 till dekoration) i glas som tål att stå i frysen. Ställ glasen i frysen.

3. Ta fram glasen 30 min innan desserten ska serveras. Strö över resterande bär och pressa över fruktköttet från den andra passionsfrukten. Toppa med en maräng på varje portion.

 

apelsinkram-saffran

En härligt lyxig kräm som får smak av apelsin, saffran och choklad.

2. Recept: Apelsinkräm 
med saffran

Låt saffran, apelsin och vit choklad ge smak och färg åt nyårsdesserten!

4 port

2 dl vispgrädde
0,5 g saffran
200 g vit choklad
1 ägg
1 dl kesella
skal & saft av ½ apelsin

Dekoration
apelsinskivor
1 dl vispgrädde
mörk choklad

 

Gör så här

1. Vispa grädden med saffran. Hacka chokladen och smält den
på svag värme över vattenbad så att den precis smälter.

2. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kesella och till sist saffransgrädde, apelsinsaft och -skal.

3. Häll upp moussen i glas. Låt glasen stå i kyl ca 2 tim.

4. Dekoration: Dela apelsin-
skivorna i bitar. Vispa grädden.
Dekorera med apelsinskivorna,
grädde och riven mörk choklad eller hemgjord chokladdekoration.

 

chokladmousse-recept

Len, krämig chokladmousse i glas blir en festlig efterrätt.

3. Recept: Ljuvlig 
chokladmousse

Rom eller apelsinlikör sätter smak på den här moussen som vi dekorerat med hallon och pistaschnötter. Smaksätt moussen med apelsinjuice om du inte vill ha alkohol.

4 port

100 g mörk choklad
2 msk rörsocker strö eller
annat socker
2 äggulor
2 msk rom el Grand Marnier (apelsinlikör)
½ vaniljstång
2 dl vispgrädde
100 g hallon

Servering
4 msk turkisk yoghurt
2–3 tsk flytande honung
25 g hackade nötter, 
t ex pistasch- eller
hasselnötter

 

Gör så här

1. Hacka chokladen och låt den smälta över vattenbad. Vispa socker och äggulor luftigt. Vänd ner choklad och rom.

2. Snitta vaniljstången och skrapa ner fröna i grädden. Vispa grädden krämig, inte för hård, och vänd ner i chokladsmeten. Vänd ner ¾ av hallonen och fördela i 4 dessertglas eller -skålar. Låt stå kallt minst 2 tim.

3. Servering: Fördela yoghurt, honung och resterande hallon ovanpå moussen. Strö över lite nöthack.

 

Läs mer:

4 drömgoda efterrätter i glas

Bjud på pampig och lättfixad glassbomb

Ljuvlig päronpaj med mascarpone 

 

Av Janet Gustavsson (pavlova och chokladmousse) och
 Ellinor Varady (apelsinkräm)

Foto: Erik Karlsson


Läs mer om:

Dela
(186)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…