Annons

Annons

Allt i en form: Räkfylld laxfilé på färskpotatisbädd

Vi frestar med läcker lax som fylls med räkor och färskost och sedan gratineras på en färskpotatisbädd – festligt och hur smidigt som helst att servera 
i en och samma form!

Dela
(987)

Räkfylld lax med färskpotatis

Crème fraiche med franska örter sätter smak på den här festliga laxgratängen.  Foto: Anders Norrsell

Recept laxgratäng med räkor och färskpotatis

4 port

6 salladslökar
700 g färskpotatis 
el delikatesspotatis
3 stjälkar dill
1 knippe grön sparris
2 dl crème fraiche med 
franska örter
3 msk grovhackad dill
4 skinnfria bitar lax à 175 g
500 g oskalade räkor
100 g färskost
4 msk grovhackad dill
1 msk klippt gräslök

Annons

Garnering
dill
200 g klippta sockerärter

Till servering
smält smör
sallad och primörer

Ugn 150°
Gör så här

1. Strimla salladslöken. Skrubba potatisen. Koka potatisen i lättsaltat vatten tillsammans med dill.

2. Bryt av nedre delen av sparrisen och släng. Koka sparrisstjälkarna i lättsaltat vatten i ca 3 min. Dela sparrisen i mindre bitar.

3. Fördela lök, sparrisbitar och potatis tillsammans med crème fraiche och hackad dill i en smord ugnsform.

4. Putsa laxen och skär ett längsgående snitt i bitarna. Skala 
räkorna. Ta undan några till garnering och grovhacka resten. Blanda färskost, räkor samt dill och gräslök. Fördela röran i snitten.

5. Placera laxbitarna på potatis- och lökbädden. Gratinera i ugnens mitt i ca 18 min. Garnera med dill samt resterande räkor och ev klippta lättkokta socker
ärter.

6. Servera med smält smör samt sallad och lättkokta primörer.

 

Läs mer:

Ugnsbakad lax med vinsås och skaldjur

Lyxig laxgratäng med räkor

Räk- och fetaostfylld lax med örtsås


Läs mer om:

Dela
(987)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…