Annons

Annons

Klassiska lussekatter – extra saftiga!

Bästa receptet på klassiska lussekatter hittar du här. Dina lussekatter blir saftiga, smakar mycket saffran och går utmärkt att frysa in. Det här originalrecepet på lussebullar måste du spara! 

Annons
Klassiska lussekatter – bästa receptet!

Världens bästa recept på klassiska lussekatter.

ca 42 st
¾ pkt jäst
4 dl rumstemp mjölk
1–2 kuvert (à ½ g) saffran
12½–13 dl vetemjöl special
1½ dl vit sirap
150 g mjukt smör
3/4 tsk salt

Pensling och garnering
ca 1 dl russin
1 ägg
1 msk vatten

Ugn 250°

 

Gör så här

1. Smula ner jästen i en skål och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken. Rör ner saffran och ca hälften av mjölet. Arbeta degen ca 5 min. Jäs under duk ca 30 min.

2. Tillsätt sirap, det mesta av det resterande mjölet och smöret klickvis. Arbeta degen väl. Tillsätt saltet och fortsätt arbeta degen ytterligare några min. Låt jäsa under duk ca 1½ tim.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i bitar. Forma till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakpapper. Tryck ner russinen i bullarna. Låt jäsa under duk, ca 30 min.

4. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och vatten. Grädda bullarna mitt i ugnen, ca 5 min.

Tips! Slå ljummet vatten över russinen och låt dra några timmar, så blir de inte så torra.

 

Läs mer:

Snabb butterkaka med saffran

Saftiga saffransmuffins

Saffransskorpor med choklad och apelsin 

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(521)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…