Annons

Annons

Klassisk porterstek med syltade kantareller

Porterstek är en älskad klassiker som i vårt recept får en liten twist med syltade kantareller. Följ vårt recept och njut av en riktigt lyckad söndagsmiddag! 

Annons
Klassisk porterstek med syltade kantareller

Porterstek och syltade kantareller.

8 port
1–1½ kg fransyska el rostbiff
1 flaska porter (33 cl)
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 dl vatten
1–2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
5–6 svartpepparkorn
2 lagerblad
2 köttbuljongtärningar

Syltade kantareller
150 g kantareller
11/2 dl vatten
1 dl strösocker
3/4 dl ättiksprit

Sås
8 dl kokspad
1/2 dl vetemjöl
21/2 dl matlagningsgrädde

Tillbehör
1 liten kålrot
100 g varmrökt fläsk
2 msk smör

Serveringsförslag
kokt potatis
lingon el gelé

 

Gör så här

1. Syltade kantareller: Förväll svampen 1 min. Häll bort vattnet. Koka upp vatten och socker. Tillsätt ättika och lägg ner svampen. Häll upp i rena burkar. Låt kallna.

2. Sätt en köttermometer i köttet så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Häll porter, saft, soja och vatten i en gryta. Låt koka upp och lägg i köttet. (Det gör inget om inte vätskan täcker köttet.)

3. Ta bort ev skum som bildas. Skala och klyfta löken. Skala och hacka vitlöken. Lägg löken tillsammans med kryddor och buljongtärningar i grytan. Låt köttet sjuda under lock tills innertemp är 70–75°, 1–1½ tim.

4. Vänd köttet flera gånger under tiden. Ta upp köttet och svep in det i folie. Låt vila ca 10 min innan det skärs upp. Spara kokspadet till såsen.

5. Sås: Sila och mät upp kokspadet. Vispa ut mjölet i grädden i en kastrull och tillsätt kokspadet. Låt såsen koka ca 5 min.

6. Tillbehör: Skala och skär kålroten och fläsket i småbitar. Koka kålroten i saltat vatten 5 min. Ta upp och låt rinna av. Bryn i en stekpanna i smör tillsammans med fläsket.

 

Läs mer:

Biff Rydberg – en lyxig klassiker

Festligt med biff Stroganoff

Kålpudding med extra allt 

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson

Läs också:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…