Annons

Annons

Nyttiga och mättande recept för HELA veckan

Här hittar du 5 kaloriberäknade recept för hela veckan. Nyttig, god och mättande vardagsmat som får dig att gå ner i vikt på ett sunt och hälsosamt sätt!

Dela
(175)

nyttig-veckomeny

1. Porterbräserad fläskkarré

490 kcal/port

1 gul lök
1 morot
250 g fläskkarré i skivor
½ msk smör
salt, svartpeppar
1 dl porter el mörk öl
1 dl vatten
½ dl konc svartvinbärs-
saft
½ köttbuljongtärning
½ tsk kinesisk soja
½ tsk timjan
ev maizena mörk 
redning

Annons

Till servering
300 g potatis
150 g haricots verts

 

Gör så här

1. Skala och klyfta löken. Skala och skär moroten i tjocka slantar. Bryn fläskkarrén i smör i en stekpanna (som har ett tillhörande lock), salta och peppra köttet. Tillsät lök och morot på slutet och låt steka med en stund.

2. Häll på öl, vatten och saft. Tillsätt buljongtärning, soja och strö över timjan. Låt bräsera under lock ca 25 min. Red ev av med lite maizena.

3. Servering: Koka potatisen mjuk. Koka haricots verts i saltat vatten ca 3 min. Servera köttet i sin sky med haricots verts och potatis.

 

nyttig-veckomeny-1

2. Rostade rotfrukter med örtströssel

370 kcal/port

200 g morötter
200 g kålrot
200 g rödlök
275 g blomkålshuvud
1½ msk olivolja
½ dl grovhackade timjan-
kvistar
1 tsk flingsalt
svartpeppar

Örtströssel
1 msk rostade solroskärnor
1 msk panko ströbröd
1 msk hackad persilja
½ msk hackad färsk timjan
1 krm flingsalt

Senapssås
1 dl matyoghurt (8 %)
1 msk svensk grov julsenap
1 tsk flytande honung
½ msk finhackad färsk timjan
salt

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Skala eller ansa och skär alla grönsaker i bitar. Blanda med olja, timjan, salt och peppar. Lägg på plåt med bakpapper. Stek i ugnen, ca 25 min.

2. Örtströssel: Hacka solros-
kärnorna och blanda med resten av ingredienserna.

3. Senapssås: Blanda ihop ingredienserna och smaka av med salt.

4. Strö strösslet över de varma grönsakerna och servera med såsen.

 

nyttig-veckomeny-4

3. Julkorv och vitkålsmos

535 kcal/port

250 g julkorv el fläskkorv (23 %)

Vitkålsmos
200 g skalad potatis, 
mjölig sort
300 g vitkål
1 msk smör
ca ½ dl mjölk
salt, svartpeppar

Till servering
2 dl finstrimlad rödkål 
(ca 70 g)
salt, peppar
1 tsk vinäger
1 litet juläpple
1 msk hackad persilja

 

Gör så här
1. Koka julkorven enl anv på förp.

2. Vitkålsmos: Koka potatisen mjuk i saltat vatten.

3. Skär kålen i tärningar. Stek 
i smör tills kålen har mjuknat och fått färg, ca 10 min. Mixa kålen slät med mjölken. Mosa potatisen och blanda med kålen. Smaka av med salt och peppar.

4. Servering: Blanda rödkål med lite salt, peppar och vinäger. Vänd ner tunna äppelklyftor och strö över persilja vid servering.

 

nyttig-veckomeny-2

4. Lax med citron-
och fänkålssmör

550 kcal/port

200 g lax i kuber
1 tsk smör
salt, svartpeppar

Brynt smör
½ tsk fänkålsfrön
30 g smör (ca 2 msk)
½ msk pressad citron

Till servering
120 g spagetti
1 dl gröna ärter
finrivet citronskal
1 salladslök

 

Gör så här

1. Brynt smör: Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna. Stöt dem grovt i mortel. Smält smöret och låt det sakta brynas. Tillsätt fänkålen och smaka av med citronsaft.

2. Stek laxkuberna i smör, salta och peppra.

3. Servering: Koka spagettin enl anv på förp. Låt ärterna koka med de sista min. Servera laxen på spagettin med ärterna, ringla över smöret, riv över lite citronskal och strö över strimlad salladslök.

 

nyttig-veckomeny-3

5. Currydoftande kycklinggryta

500 kcal/port

300 g kycklinglårfilé
½ msk olja
salt, svartpeppar
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry
1 krm malen kardemumma
1 krm malen kanel
½ dl beluga- el puylinser
3 dl vatten
1 msk konc kycklingfond
75 g färsk grönkål
1 dl matyoghurt (8 %)

Till servering
1 dl ris (okokt mått)

 

Gör så här

1. Dela kycklingen i bitar. Bryn i olja i en gryta, salta och peppra.

2. Skala och hacka löken, skala och skiva vitlöken. Fräs i grytan med kycklingen och kryddor tills löken mjuknat. Tillsätt linser, vatten och fond. Sjud under lock ca 20 min.

3. Repa grönkålen från de grövsta stjälkarna. Lägg ner i grytan och sjud 5 min till. Vänd ner yoghurten, smaka av med kryddorna.

4. Servering: Koka riset enligt anv på förp och servera till grytan.

 

Recepten är beräknade för 2 personer.

 

Läs mer:

Matig sallad med brysselkål och fetaost

Kaloriberäknad mat för hela veckan

Chiapudding – nyttig och god frukost 

 

Av Carolina Soudah

Foto: Eva Hildén Smith


Läs mer om:

Dela
(175)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…