Annons

Annons

4 goda middagar du lagar av julbordets rester

Vad gör man av all mat som blir över från julens dignande bord? Fixa fina smörrebröd, ge skinkan nytt liv tillsammans med en krämig pastasås och använd grönkålen i en läcker paj! Här kommer 5 läckra recept för dig som vill ta vara på julens rester! 

Dela
(116)

julrester-recept

Släng inte julbordets rester! Testa i stället några av våra goda restrecept.

 

Har du kylen full av skinka, kål och sill som du har tröttnat på men inte vill slänga? Här är 4 recept som tar vara på julens rester!

 

1. Danska smörrebröd

Vi gör dem lite mindre så att man orkar njuta av tre olika sorter.

Annons

Laga god mat av julens rester

2 port à 3 mackor

3 skivor danskt rågbröd

smör

grönsallad

 

Sillmacka

3–4 msk potatissallad

2 skivor inlagd rödbeta

4 bitar inlagd sill

1 tsk hackad gräslök

1 skiva rödlök

 

Leverpastejsmörgås

2 baconskivor

2 skivor leverpastej

2 msk rödbetssallad

4 skivor inlagd gurka

2 tsk rostad lök

 

Laxsandwich

1 skivat hårdkokt ägg

2 skivor rökt el gravad lax

4–6 skalade räkor

4 tsk majonnäs

2 skivor citron

 

Gör så här:

1. Dela brödskivorna på mitten. Bred med smör och lägg på ett salladsblad.

2.Sill: Fördela potatissalladen på två av bröden. Lägg rödbetsskivor och sill ovanpå. Toppa med gräslök och rödlök.

3. Leverpastej: Stek baconet knaprigt. Lägg leverpastejskivorna på två av bröden. Fördela rödbetssallad och gurka ovanpå. Toppa med bacon och rostad lök.

4. Lax: Fördela äggskivorna på två av bröden. Lägg lax och räkor ovanpå. Toppa med majonnäs och garnera med citron.

 

 

2. Pasta carbonara

Om du fått vit grundsås över från lutfiskmiddagen så går det bra att röra ner lite riven ost i den och använda i stället för att göra en ny enl receptet nedan.

Laga god mat av julens rester

4 port

350 g spagetti

200 g julskinka

grovmalen svartpeppar

färsk basilika

4 äggulor

 

Sås

4 dl mjölk

1 grönsaksbuljongtärning

2 msk vetemjöl

1/2 tsk salt

1 krm peppar

1 dl riven ost

 

Gör så här:

1. Koka spagettin enl anv på förp.

2.Sås: Häll mjölk, tärnad buljongtärning och mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda 3 min. Salta, peppra och rör ner osten.

3. Strimla och stek skinkan. Servera pastan med skinka, svartpeppar, basilika, sås och äggulor.

 

 

3. Rårakor med rökt lax

Frasiga rårakor med läckra tillbehör – kan det bli bättre?

Laga god mat av julens rester

 4 port

800 g fast potatis

3 msk smör

200 g skivad rökt lax

1 hackad rödlök

1 dl gräddfil

1 citron el clementin

100 g stenbitsrom

 

Gör så här

1. Skala och grovriv potatisen. Lägg rivet i en sil och tryck ut vätskan.

2. Smält smöret i en stekpanna och lägg ner klickar med potatisriv och platta till. Salta och peppra. Låt rårakorna steka tills de fått en gyllene, frasig yta innan de vänds. Stek i omgångar, gärna med två stekpannor samtidigt.

3. Servera rårakorna med lax, rödlök, gräddfil, citron och rom.

 

 

4. Evas goda grönkålspaj

Det går lika bra att använda stuvad grönkål i pajen.

Laga god mat av julens rester

4 port

Pajdeg

3 dl vetemjöl

100 g smör

2–3 msk vatten

 

Fyllning

500 g grönkål

1 msk smör

2 dl (150 g) riven ost, t ex julost el ädelost

200 g strimlad julskinka

4 ägg

1 dl mjölk

2 dl grädde

grovhackade nötter

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Blanda pajdegen i en matberedare. Kavla el tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Ställ kallt 20 min. Förgrädda pajskalet ca 10 min.

2.Fyllning: Hacka grönkålen. Fräs den i smör. Salta och peppra.

3. Lägg ost och grönkål i pajskalet. Strö över skinkan. Vispa samman ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll det över grönkålen. Grädda pajen mitt i ugnen 40–45 min. Strö över nötter mot slutet.

 

Läs mer: 

Pastagratäng med korv och bacon

Världens enklaste fläskfilé

Världens snabbaste och godaste pasta

 

Av Eva Boström
Foto: Hanneke Bonthuis


Läs mer om:

Dela
(116)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…