Annons

Annons

Janssons frestelse med grönkål

Janssons frestelse med ny twist! Lite mjukstekt grönkål gör din gratäng ännu godare. Toppa med mandelmjöl om du vill att din Janssons frestelse ska vara glutenfri. 

Dela
(0)

Janssons frestelse med grönkål

Janssons frestelse med grönkål passar perfekt på julbordet.

Janssons frestelse med grönkål – recept

6–8 port
2 stora gula lökar
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
200 g färsk grönkål
2 msk smör
10–12 fasta potatisar
1 burk ansjovis, ca 125 g
4–41/2 dl vispgrädde
50 g smör
3–4 msk mandelmjöl el ströbröd

Annons

Garnering
persilja

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Skala och skär löken i tunna skivor. Stek löken blank och smidig i smör i stekpanna utan att den får färg, ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.

2. Ansa och skölj grönkålen. Repa av bladen och strimla i mindre bitar. Fräs grönkålen mjuk i smör i stekpanna. Skala potatisen och skär den i tunna stavar.

3. Sila bort ansjovisspadet men spara ca 1 msk spad.

4. Blanda samman lök, potatis, grönkål och delade ansjovisfiléer. Fördela blandningen i en smord ugnsform.

5. Blanda grädde och det sparade ansjovisspadet och häll över. Toppa med tunna skivor smör och strö över mandelmjöl.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 min, täck över med folie om gratängen får för mycket färg. Känn med sticka att gratängen är klar. Garnera med persilja.

 

Läs mer:

Julens godaste sallad

Så griljerar du julskinkan – tips och recept 

Snabba julbordet – klart på TRE timmar

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…