Annons

Annons

Grönkålspaj med ädelost

Grönkål och ädelost – så gott som fyllning i paj. Garnera din juliga paj vackert med granatäppelkärnor. 

Grönkålspaj med ädelost

En matig paj med grönkål och ädelost passar fint på julbordet.

Julig grönkålspaj med ädelost – recept

4 port

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
1 gul lök
100–150 g grönkål
2 msk smör

Äggstanning
3 ägg
2 dl kesella
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
140 g finriven Kvibille gräddädelost

Annons

Garnering
granatäppelkärnor
persilja

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta ihop till en degboll. Låt degen vila svalt i plast i kylen ca 10 min.

2. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.

3. Fyllning: Skala och finhacka löken. Ta bort de grova delarna från kålen och ansa bladen. Strimla kålen fint. Fräs lök och kål blankt och smidigt utan att det får färg i smör i en stekpanna. Flytta över blandningen i det förgräddade pajskalet.

4. Äggstanning: Vispa samman ägg, kesella, grädde samt lite salt och peppar. Häll äggstanningen i formen. Riv ädelosten och strö över den.

5. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Ta ut och garnera med granatäppelkärnor och persilja.

 

Läs mer:

Julens godaste sallad

Så griljerar du julskinkan – tips och recept 

Snabba julbordet – klart på TRE timmar

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Dela
(504)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…