Annons

Annons

Festligt sesambröd

Härligt vitt bröd som vi bakat ut som en stor fläta och strött sesamfrön på. Det saftiga sesambrödet passar lika bra på buffébordet som till frukosten.

Annons

Sesambröd

1 stort bröd

¾ pkt jäst
5 dl rumstemp vatten
1 msk honung
12–13 dl vetemjöl
2½ tsk salt

Pensling & garnering
ägg
sesamfrön

Ugn 250°, 200°

 

Gör så här

1. Smula ner jästen i en skål och lös den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, honungen och det mesta av mjölet.

2. Arbeta degen riktigt smidig. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare några min. Låt jäsa under duk, ca 1 tim.

3. Dela degen i en liten och en stor del, ca 1/3 och 2/3 av degen.

4. Dela den stora degbiten i tre bitar. Rulla ut till tre längder och fläta samman. Lägg flätan diagonalt på en plåt klädd med bakpapper.

5. Gör likadant med den lilla degbiten. Lägg den lilla flätan ovanpå den stora. Låt jäsa under duk 20–30 min. Sätt ugnen på 250°.

6. Pensla brödet med ägg och strö på sesamfrön. Sänk ugnsvärmen till 200°. Grädda i ca 35 min.

 

Läs mer

Valnötsbaguetter

Vörtbröd med lingon

Lättbakat brytbröd

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…