Annons

Annons

Bjud på festlig coq au vin

Njut av en klassisk fransk kycklinggryta med smak av timjan, rökt sidfläsk och rödvin och dröm dig bort till Frankrike. Gott, festligt och lättlagat!

Dela
(1)

Coq au vin

Med både rödvin i grytan och glaset blir detta en festrätt utan dess like!

Recept fransk kycklinggryta med rödvin

4 port

1 kg kycklingfilé
150 g rökt sidfläsk
1 gul lök
3 morötter
1 purjolök
50 g smör
75 cl rödvin
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk rivet citronskal
10 schalottenlökar
300 g champinjoner
2 msk majsstärkelse
1 dl vatten
1 dl hackad persilja

Annons

Serveringsförslag
kokt el ugnsbakad potatis

Gör så här

1. Skär kycklingfiléerna i stora bitar. Skär fläsket i tärningar. Skala och hacka löken grovt. Skala och skiva morötterna. Ansa purjolöken och skär i bitar.

2. Bryn kycklingen i lite smör tills bitarna fått fin färg. Flytta över i emaljerad gryta. Stek fläsket knaprigt och lägg åt sidan. Bryn lök, morötter och purjolök i fettet från fläsket och lägg sedan i grytan. Tillsätt 
vin, tomatpuré, kryddor, vitlök och citronskal. Låt koka ca 20 min.

3. Skala schalottenlökarna, an-
sa svampen och stek i resten av smöret. Rör ner i grytan tillsammans med fläsket och låt koka 10 min. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och häll ner i grytan. Låt koka 3–4 min. Strö över persilja.

 

Läs mer:

Lyxig coq au vin på bara 25 min

Coq au vin med vitt vin

Kreolsk kycklinggryta

 

Av Janet Gustavsson

Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(1)




Annons


Annons

Laddar nästa sida…