Annons

Annons

Saftig butterkaka med mandelkräm

Dubbelt så god blir 
butterkakan med två 
härliga fyllningar! 18 stora bitar får du ut av en långpanna så passa på att bjud vänner, familj och kollegor!

Dela
(75)

Butterkaka med mandelkräm

Dubbelt så gott med två fyllningar! Foto: Pontus Ferneman

Recept butterkaka med mandelkräm

1 kaka, 18 stora bullbitar

150 g smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
2 ägg
½ dl strösocker
2 krm salt
8–8½ dl vetemjöl

Mandelfyllning
75 g fint hackad mandel
1 dl muscovadoråsocker
25 g smör, mjukt

Annons

Smörkräm
100 g smör, mjukt
1 dl strösocker
1½ tsk vaniljsocker

Pensling & garnering
1 ägg
pärlsocker

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Smält smöret. Häll i mjölken och låt den bli 37°. Smula ner jästen i en skål och lös den i degspadet. Tillsätt ägg, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk ca 30 min.

2. Mandelfyllning: Blanda ingredienserna till en kräm.

3. Smörkräm: Rör samman smör, socker och vanilj.

4. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena delen så att den täcker en långpanna, ca 25×35 cm. Bred på mandelkrämen.

5. Kavla ut den andra delen till en rektangel, ca 20×55 cm. Bred på smörfyllningen. Rulla samman från långsidan och skär i 18 bullar. Sätt bullarna ovanpå mandelkrämen med snittytan uppåt. Låt jäsa under duk 30–40 min.

6. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 25–30 min.

 

Läs mer:

Butterkaka i långpanna

Saftig hallonbutterkaka

Lyxig butterkaka med nötcrème


Läs mer om:

Dela
(75)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…