Annons

Annons

Sätt guldkant på mellandagarna med lyxig brunch

Samla vännerna kring en läcker brunch i mellandagarna! Scones och nybakade 
baguetter, plättar, räksallad och jordgubbssmoothies passar bra att bjuda på. Fresta gärna med något litet sött också – vad sägs 
om en chokladkräm med hallon och mango?

Dela
(53)

brunchrecept

Recept på mumsiga scones med havre.

Havrescones

Matiga scones som du kan servera med sylt och vispad grädde eller med en god ost.

4 kakor (4 scones i varje)

21/2 dl havregryn
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk strösocker
100 g smör, mjukt
31/2 dl standardmjölk

Annons

Topping
havregryn

Servering
vispad grädde
valfri sylt

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Blanda havregryn, mjöl, bakpulver, salt och socker i en degbunke. Finfördela smöret i blandningen.

2. Tillsätt mjölk och arbeta snabbt samman till en deg. Tillsätt ev lite mer mjöl.

3. Dela degen i 4 bitar. Forma varje bit till runda kakor. Platta ut dem lite och lägg på en bakpappersklädd plåt. Snitta ett kors i varje kaka och strö över lite havregryn.

4. Grädda strax under ugnens mitt i ca 15 min. Låt sconesen vila i ca 10 min innan du bryter dem i bitar.

 

brunchrecept

Laga våra söta plättar med bär.

Plättar med bär

Riktigt goda blir dina plättar när du blandar lite ricottaost i smeten. Servera med bär och lönnsirap eller fruktsallad.

ca 25 st

3 ägg
250 g ricottaost
21/2 dl standardmjölk
21/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
smör till stekning

Servering
lönnsirap
valfria bär

 

Gör så här

1. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda äggulorna med ricottaost, mjölk, mjöl och bakpulver till en smet.

2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner äggviteskummet i smeten.

3. Stek små pannkakor/plättar på medelvärme i smör i stekpanna el plättjärn.

4. Servera plättarna med lönnsirap och bär.

 

brunchrecept

Bruschetta med avokado och salami – gott och enkelt.

Bruschetta med avokado och salami

Avokado och salami är gott ihop på rostat surdegsbröd. Vill du ha en matigare macka så bred på en spenatröra också, men den kan uteslutas.

6 port

12 skivor salami
6 skivor lant- el surdegsbröd
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
300 g bladspenat
salt, peppar
11/2 avokado
pressad citron
1/2 dl crème fraiche
2 små kvistar cocktailtomater

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Lägg salamiskivorna i en bakpappersklädd långpanna. Torka dem i övre delen av ugnen i 8–10 min. Vänd dem efter ca halva tiden. Vakta dem så att de inte blir brända.

2. Rosta brödskivorna.

3. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök blankt och smidigt utan att det får färg i smör. Ansa spenaten och vänd ner den i lökblandningen och fräs vidare i någon minut. Smaka av med salt och peppar. Sila ev bort överflödig vätska. Fördela spenatröran på brödskivorna.

4. Dela, kärna ur och skär avokadorna i tunna skivor. Pressa över citron. Fördela avokadon på spenatröran och klicka på crème fraiche. Stick i hela eller delade salamichips och garnera med cocktailtomater.

 

brunchrecept

Recept på bakat ägg med lax, spenat och fetaost.

Ägg med lax och fetaost

Här serverar vi ägg, lax, fetaost och spenat i små fina portionsformar. Vill du byta laxen mot skinka så går det bra. Godast varma eller ljumna.

8 port

1 msk smör
8 ägg
1/2 dl finhackade örter (dill, persilja el basilika)
75 g fetaost
100 g kallrökt skivad lax
20–30 g småbladig spenat
1 tsk salt
1/2 krm svartpeppar

Garnering
hackad dill

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Smörj 8 portionsformar med smör. Knäck ett ägg i varje form.

2. Fördela örterna i formarna.

3. Smula sönder fetaosten. Strimla laxen fint. Fördela lax och fetaost i formarna.

4. Tryck ner spenatbladen i formarna. Strö över salt och peppar. Grädda strax under ugnens mitt i 15–17 min.

5. Garnera med lite dill. Servera formarna varma.

 

brunchrecept

Kalljästa baguetter med supergod räkröra.

Hemgjord räksallad

Dill, chili och citron sätter smak på vår hemgjorda räksallad.

4 port

500 g oskalade räkor
1/2 rödlök
1/2 röd chili
2 dl turkisk yoghurt
3 msk chilisås
3 msk finhackad dill
1 tsk flytande honung
1 tsk rivet citronskal
flingsalt

Garnering
sparade räkor
citronskal
dill

 

Gör så här

1. Skala räkorna, spara några oskalade till dekoration.

2. Skala och hacka rödlöken. Kärna även ur och finhacka chilin.

3. Blanda turkisk yoghurt, chilisås, dill, flytande honung och rivet citronskal. Vänd ner rödlök, chilifrukt och räkor i yoghurten. Smaka av med salt.

4. Garnera räksalladen med de skalade räkorna, lite rivet citronskal och dill.

 

Kalljästa baguetter

Bjud på nybakade baguetter på brunchen! Gör degen kvällen före och låt den kalljäsa över natten. Sen gräddar du baguetterna på morgonen. 

4 st

25 g jäst
5 dl vatten
2 msk rapsolja
8 dl vetemjöl
3 dl siktat dinkelmjöl
1 msk flingsalt

Ugn 250°

 

Gör så här

1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på vattnet och vispa tills jästen löst sig. Tillsätt olja och båda mjölsorterna men spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta samman till en lös deg. Blanda i saltet sist.

2. Täck över bunken med plastfilm och ställ bunken i kylen över natten eller minst 10–12 tim.

3. Ta ut degen och häll ut den på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar med hjälp av en degskrapa. Forma degen till vridna baguetter. Lägg baguetterna i en bakpappersklädd långpanna.
4. Låt baguetterna jäsa övertäckta ca 30 min. Grädda i ca 15 min.
Tips! Ställ in en långpanna med vatten längst ner i ugnen så får bröden knaprig skorpa. Låt dem svalna utan bakduk.

 

brunchrecept

Fruktsallad som blir extra god med pepparkakssmulet.

Fruktsallad med pepparkakssmul

Exotisk fruktsallad med pepparkakssmul. Servera fruktsalladen i glas eller bjud den till plättarna.

6 små glas

1/2 cantaloupemelon
2 apelsiner
1/2 ananas
2 kiwier
1/2 granatäpple
Topping
2 msk kokosflingor
1 smulad pepparkaka

 

Gör så här

1. Skala och dela melon, apelsiner, ananas och kiwier i mindre bitar.

2. Dela och pilla loss kärnorna ur granatäpplet. Spara några kärnor till garnering. Blanda resten av kärnorna med övrig frukt.
Fördela blandningen i glas. Lägg de sparade granat- och äppelkärnorna överst.

3. Topping: Rosta kokosflingorna på svag värme i en torr stekpanna. Strö kokosflingor och finsmulad pepparkaka över fruktsalladen.

 

brunchrecept

Lyxig chokladkräm som toppas med bär.

Lyxig chokladkräm

En liten läcker chokladkräm i glas uppskattas alltid! Vi toppade krämen med hallon och mango – gott till chokladen.

6–8 små glas

200 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad
3 dl gräddfil

Topping
150 g hallon
1/2 dl tärnad fryst tinad mango

 

Gör så här

1. Hacka all choklad och smält den över vattenbad. Låt den svalna något.

2. Blanda ner gräddfilen i chokladen, en sked i taget.

3. Fördela blandningen i små glas och ställ in i kylen för att stelna några timmar.

4. Topping: Garnera med hallon och mango.

 

brunchrecept

Jordgubbssmoothie med vit choklad. Snacka om lyxig start på dagen!

Smoothie med vit choklad och jordgubbar

Extra lyxig helgsmoothie med vit choklad som ger en rund och fyllig smak.

6–8 små glas

3 dl vaniljyoghurt
250 g frysta jordgubbar
50 g finhackad vit choklad
3 tsk pressad citronsaft

Garnering
riven vit choklad

 

Gör så här

1. Mixa samman ingredienserna. Häll upp i glas.

2. Strö över lite riven vit choklad.

 

Läs mer:

Vardagsvego – 10 enkla recept 

Nyttiga mangoshots 

Scones med tre sorters frön 

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(53)

Annons

Annons

Annons



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…