Annons

Annons

Rosmarinkryddad älgstek

Stek på älgkött är ett säkert kort när det vankas söndagsmiddag! Kokta eller ugnsbakade rödbetor med smulad ädelost är gott till. Vårt recept innehåller allt du behöver för att lyckas med en riktigt klassisk festmåltid! 

Annons
Rosmarinkryddad älgstek

Rosmarinkryddad älgstek.

8 port
11/2 kg benfri älgstek
10 små steklökar
2 morötter
3 msk smör
1 tsk torkad el 1 msk hackad färsk rosmarin
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 lagerblad
några kvistar persilja
5 krossade enbär
ca 5 dl vatten

Sås
5 dl steksky
2 msk konc kalvfond
2 msk kinesisk soja
2 dl vispgrädde
3–4 msk vetemjöl
2 msk gelé
1 msk balsamicovinäger
1 tsk salt
3 krm peppar

Serveringsförslag
stekt potatis
rönnbärsgele
rödbetor med ädelost

Gör så här

1. Bind upp steken med steksnöre. Skala löken. Skala och skär morötterna i bitar.

2. Bryn steken i smör i en stekgryta. Strö över rosmarin, salt och peppar.

3. Ta upp köttet och bryn därefter lök och morötter. Lägg tillbaka steken i grytan med lök, morötter, lagerblad, persiljekvistar och enbär. Sätt en köttermometer i steken med spetsen i mitten. Häll i vatten som precis täcker steken. Sätt på lock och sjud på svag värme ca 2 tim, tills innertemp är 65–70 .

4. Sås: Ta upp kött och grönsaker. Sila och mät upp stekskyn. Häll den i en kastrull och tillsätt kalvfond och soja, koka upp. Blanda grädde och vetemjöl och häll ner det under omrörning. Låt såsen sjuda ca 5 min. Smaka av med gelé, vinäger, salt och peppar.

5. Låt steken vila 15 min i folie innan den skärs upp tvärs över muskelfibrerna.

Tips! Du kan byta ut älgsteken mot nötstek, t ex bog el fransyska.

 

Läs mer:

Biff Rydberg – en lyxig klassiker

Festligt med biff Stroganoff

Kålpudding med extra allt 

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson

Läs också:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…