Annons

Annons

Citronsockerkaka – en riktig klassiker!

En god sockerkaka kommer man långt med när man är sugen på något gott till kaffet. Och har man, som vi gjort här, piggat upp den med lite citrus så har man en given succé till fikastunden!

Dela
(247)

Citronsockerkaka

Recept klassisk citronsockerkaka

ca 14 skivor

100 g smör, mjukt
3½ dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
2 dl mjölk
rivet skal av 1½ citron
2 msk pressad citronsaft

Ev garnering
florsocker

Annons

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.

2. Blanda mjöl och bakpulver väl. Rör ner det i smeten tillsammans med mjölk samt citronskal och -saft. Häll smeten i en väl smord och bröad hålform som rymmer ca 2 liter, vi använde formen Heritage.

3. Grädda i nedre delen av ugnen, 45–50 min. Låt kakan stå 10 min i formen innan du stjälper upp den. Låt kakan svalna.

4. Pudra ev med florsocker.

 

Tips! Vi har bakat kakan i den fina formen Heritage (rymd: 2,4 liter). Har du en mindre form så fyll den till ca ¾. Resten av smeten kan gräddas i muffinsformar.

 

Läs mer:

Sockerkaka med choklad och apelsin

Citronsockerkaka med vit glasyr

Lättfixad limesockerkaka

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(247)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…