Annons

Annons

Lyxig fiskgratäng med extra allt

Fiskgratäng är praktisk, eftersom det är sås, potatis och fisk i ett. Servera gärna med citron och gröna ärter.

Räktoppad fiskgratäng.
4 port

600 g torskfilé, pangasius el annan vit fisk
1 tsk salt
2 krm peppar

Potatismos
750 g mjölig potatis
1 msk smör
1 äggula
1 tsk salt
2 krm peppar

Sås
1 msk smör
11/2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl torrt vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk hackad dill
1 tsk salt
2 krm peppar
200 g räkor med skal

Annons

Garnering
300 g räkor med skal
dillkvistar

Ugn 250°

 

Gör så här

1. Potatismos: Skala potatisen och dela den i bitar. Koka mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen med elvisp direkt i kastrullen. Tillsätt smör, äggula, salt och peppar och vispa till ett fint mos.

2. Sjud fisken i saltat vatten några min. Tag upp med hålslev och lägg i en ugnssäker form. Salta och peppra.

3. Sås: Smält smöret i en kastrull, rör ner mjöl och späd med mjölken. Koka upp under omrörning och låt sjuda några min. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Skala och dela räkorna och blanda ner i såsen, ta bort kastrullen från plattan.

4. Spritsa eller klicka ut potatismos runt fisken.

5. Häll såsen över fisken och gratinera längst ner i ugnen ca 15 min.

6. Skala räkorna och garnera gratängen med dem och dillkvistar.

 

Läs mer:

Saffranspaella med räkor

Lyxig pannkaksrulle med räkor

 Fiskgratäng med räkor och kräftstjärtar

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson

Läs också:

Dela
(10)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…