Annons

Annons

Plötsligt blev mina fingrar likbleka!

Blir dina fingrar vita när du går ut i kylan? Fenomenet beror på kramp i blodkärlen och kallas Raynauds syndrom. För nio av tio drabbade är det helt ofarligt, men Teresa Christiansson i Åre har en svår form som gör henne extremt känslig för kyla. Men det visade sig också bli en viktig vägledare för hennes läkare...

Dela
(63)

Handskar året om, smärta och vita fingrar. Teresa Christiansson har en svår form av Raynauds syndrom, som innebär att hon är extremt känslig för kyla – och stress.

Teresa Christiansson lider av Raynauds syndrom.

Läs mer om Raynauds syndrom här.

Skidorten Åre är för många förknippat med utförsåkning och vinterglädje. Men för Teresa Christiansson, 46 år, är vintern hennes fiende. Det är svårt för henne att följa med sin man Thomas och barnen Theodor, Sam och Cesar ut i backen. Fingrarna blir vita och smärtar så fort temperaturen sjunker. Hon är drabbad av den sekundära, och allvarliga varianten av Raynauds syndrom, som gör att hon måste undvika situationer som utsätter fingrar och tår för nerkylning.

Annons

—Det räcker med att jag är småfrusen för att det ska sätta igång, säger hon.

Kärlvidgande medicin, av typen Adalat, har gjort att Teresa inte lika ofta får anfall.

—Från början räckte det att jag höll i bestick för att händerna skulle bli vita, säger hon.

Första gången hon märkte av sjukdomen var för två år sedan.

—Jag var ute och plockade svamp när jag blev likvit över hela händerna. Jag hade aldrig sett det tidigare, säger hon.

När hon kom hem stoppade hon fingrarna i varmt vatten.

—Då blev de helt lilafärgade, säger hon.

De flesta som drabbas har den primära och ofarliga formen av Raynauds syndrom. Men en av tio har den sekundära formen och då finns det alltid en annan sjukdom bakom. För Teresas del hade hon det senaste året haft en mängd andra diffusa symtom. De vita fingrarna gjorde att läkarna äntligen kunde ställa diagnos.

—Jag fick diagnosen systemisk skleros den 21 november 2013, säger hon.

Systemisk skleros är en allvarlig reumatisk sjukdom och ett av de mest typiska symtomen är vita fingrar. Sorgen och chocken efter sjukdomsbeskedet var tung att bära den första tiden. Men i dag försöker hon tänka positivt.

—Jag hade tur, min systemiska skleros upptäcktes i tid tack vare mina vita fingrar, säger hon.

Nu gör hon allt för att ta hand om sig och sin känsliga kropp. Under vinterhalvåret gäller värmestrumpor, värmesulor och värmevantar med särskilda elslingor bara för att ta sig till och från jobbet på Duveds skola, där hon arbetar som lärare i hem- och konsumentkunskap.

—Om det är riktigt kallt ute smörjer jag med nitroglycerinsalva på händerna. Det sätter igång blodcirkulationen. Men den gör också att jag får ont i huvudet, säger hon.

Hemma i huset, bredvid frysen, ligger också alltid ett par tjocka skidhandskar redo.

—Jag kan inte plocka ut någonting med bara händer, säger hon.

Fingrarna, som först kunde bli vita i rumstemperatur, mår numera lite bättre.

—Men jag använder fortfarande handskar utomhus även på sommaren. Men då klarar jag mig med vanliga handskar utan värmeslingor, säger hon och ler.

Fotnot: Systemisk skleros är en ovanlig, och i vissa fall dödlig, reumatisk sjukdom. Varje år insjuknar ca 100 svenskar, de flesta är kvinnor i 40–50-årsåldern. Den drabbade har en ökad känslighet för kyla, försämrad blodcirkulation och ökad bindvävsproduktion. Huden blir stel och förtjockad och de inre organen skadas olika mycket.

 

Av Maja Lundbäck

Foto: Privat

Olika behandlingar

Blodtryckssänkande medicin – Adalat (nifedipine) – en s k kalciumantagonist som minskar spänningen i blodkärlens muskelceller så att blodkärlen vidgas. Tas förebyggande ca 30 minuter innan förväntad kyla.

1 % nitroglycerincrème – smörjes på fingrar (och ev tår) 20–30 minuter innan du ska ut i kylan. Ca 60 % får lindring.

Kärlvidgande dropp – Ilomedin (Iloprost) hämmar blockering eller avsmalning av blodkärlen och förbättrar på så sätt cirkulationen.

Botoxinjektioner – (botulinumtoxin typ A), muskelavslappnande medel som blockerar nervimpulser som drar ihop kärlen.

Tracleer – (Bosentan) är ett läkemedel som blockerar hormonet endotelin-1 som drar samman kärlen.

 

Tänk på att:

En av fem kvinnor får vita fingrar av kyla, i de flesta fall är det ofarligt. Men om fenomenet uppträder i kombination med andra nytillkomna symtom som svullnad, led- eller muskelvärk kan det vara ett tidigt tecken på reumatisk sjukdom.

 

Läs mer:

Camilla förlamades av sin ovanliga sjukdom

Klumpigheten var en okänd sjukdom

Bakterien tog vår dotters båda ben


Läs mer om:

Dela
(63)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…