Annons

Annons

Plommongott som räcker till många!

Plommongott

Härlig plommonkaka med kardemumma och söt maräng.

Plommongott i långpanna

20 bitar

100 g smör

4 ägg

2 + 2 dl strösocker

2 dl filmjölk

3¾ dl vetemjöl

1 msk bakpulver

ca 10 plommon

1–1½ tsk stött kardemumma

Ugn 175°

Annons

 

Gör så här

1. Smält smöret, låt det svalna. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulorna och 2 dl socker. Rör i smöret och filmjölken.

2. Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner blandningen i smeten. Vänd ihop till en slät smet. Bred ut smeten i en långpanna, ca 25×30 cm, med bakpapper.

3. Kärna ur och skär plommonen i klyftor. Fördela dem över smeten och strö över kardemumma. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.

4. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt 2 dl socker, lite i taget, under kraftig vispning. Marängsmeten ska bli riktigt hård. Spritsa smeten på kakan och grädda ytterligare 5–10 min.

Tips! Det blir generöst med marängsmet, om du inte vill ha allt på kakan går det bra att spritsa eller klicka ut resten på en plåt med bakpapper och grädda vanliga maränger.

Av Boel Ottmer  Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…