Annons

Annons

Pepparkakscheesecake med extra allt!

Testa vårt oemotståndliga recept på cheesecake med pepparkaksbotten och fyllning med smak av ingefära, kanel och apelsin!

Annons

cheesecake med pepparkaka

ca 10 bitar

Botten
100 g smör
125 g pepparkakor
75 g digestivekex
2 tsk kakao

Fyllning
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 ägg
1½ dl strösocker
300 g färskost, t ex philadelphia
50 g mörk choklad
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
rivet skal av ½–1 apelsin

Garnering
150 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
pepparkaka
apelsin

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Botten: Smält smöret. Krossa pepparkakor och kex. Mixa med smör och kakao. Tryck ut i en form, ca 24 cm i diam, med löstagbar botten. Grädda mitt i ugnen, ca 10 min. Låt svalna. Ställ in i frysen.

2. Fyllning: Blötlägg gelatinet i kallt vatten, 5–10 min. Vispa grädden. Vispa ägg, socker och färskost till en slät smet. Dela upp smeten i två skålar.

3. Smält chokladen. Tillsätt den och kryddorna i skål 1. Ta upp gelatinet och låt det smälta, gärna i vattenbad. Blanda hälften av gelatinet med ca 2 msk chokladsmet. Rör sedan ner detta i skålen igen. Vänd i hälften av grädden. Häll smeten i formen med bottnen och ställ in i frysen.

4. Tillsätt apelsinskalet i skål 2. Blanda ca 2 msk apelsinsmet med resten av gelatinet. Rör ner det i skålen och vänd i resten av grädden. Häll i formen. Ställ in i frysen, 4–5 tim.

5. Garnering: Hacka chokladen och låt den smälta i vattenbad tillsammans med grädden. Rör till en slät glasyr. Låt svalna. Häll glasyren på den frusna kakan. Låt stelna. Garnera med pepparkaka och apelsin.

Tips! Ta fram kakan ca 30 min före servering så att den hinner tina lite.

 

Läs mer:

Krämig blåbärscheesecake

Cheesecake med pepparkaka och ädelost

Dumlecheesecake

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(12)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…