Annons

Annons

Pastaknyten med spenat och ost

De här knytena kommer från Alexandra Zazzis hemstad Rapallo. Hon är uppvuxen med dem och älskar doften av smör och salvia i köket. Hinner du inte göra egen pasta så köp färdiga pastaknyten med spenatfyllning och gör den goda skyn till!

Dela
(0)

Pastaknyten med spenat och ost

4–6 port

Pastadeg
4 dl durumvetemjöl
2 ägg
1/2 msk olivolja
ev lite vatten

Fyllning
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
200 g fryst bladspenat
1/2 krm riven muskotnöt
100 g keso
200 g ricottaost
1 dl färskriven parmesanost
salt, peppar

Annons

Topping
färskriven parmesanost

Gör så här

1. Fyllning: Hacka vitlöksklyftan. Värm den en kort stund på svag värme i olivolja i stekpanna. Lägg i spenaten, låt den vätskas ur på låg värme under omrörning. Strö över muskot. Salta och peppra, låt svalna.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Lägg keso i en matberedare och finfördela. Tillsätt ricotta, parmesanost och spenatblandning, kör snabbt ihop fyllningen och smaka av med salt och peppar. Fyll en spritspåse med blandningen.

3. Pastadeg: Lägg mjölet i en matberedare med degkrok. Knäck i äggen och låt arbeta 10 min till ett torrt pulver. Tillsätt oljan och lite vatten, stjälp upp massan på bakbordet och knåda ihop den till en smidig, elastisk, ganska hård deg. Svep in degen i plast och låt den vila 30 min.

4. Håll bitarna du inte jobbar med inplastade när du börjar arbeta degen. Dela degen i 4 delar och tryck med händerna så att den blir platt, sätt pastamaskinen på den bredaste öppningen och kavla igenom degen. Vik och kavla igenom på detta vis 5–6 ggr. Eller kavla ut degen för hand så tunt du kan. Ju mer elastisk deg, desto tunnare kan du kavla ut den.

5. Skär rent kanterna och sporra ut i 4–5 st ca 5×5 cm stora kvadrater. Spritsa drygt 1 tsk av fyllningen i mitten på varje fyrkant. Stäng genom att vika flikarna diagonalt mot varandra, pensla ev med vatten för att fukta ytorna så att de fastnar ordentligt. Tryck försiktigt ut luften runt fyllningen innan du stänger igen helt.

6. Fäst snibbarna i varandra och bilda en lilja . Var noggrann med att stänga knytena ordentligt så att inget vatten kommer in vid kokningen. Gör likadant med de andra 3 degbitarna.

7. Koka knytena i lättsaltat vatten i 5–7 min. Är du osäker på tiden så lyft upp och smaka av en hörna. Lägg upp pastan på tallrik och toppa med butternutskysås, se recept här under, och nyriven parmesanost.

 

Butternutskysås

50 g smör
1 knapp msk olja
350 g butternutpumpa
15-20 salviablad
1 dl vitt vin

Gör så här

1. Smält smöret tillsammans med oljan i en panna på medelhög värme.

2. Skär pumpaköttet i tärningar och stek så att de får färg. Salta och peppra, lägg i hela salviablad, låt fräsa upp.

3. Sänk värmen och häll i vinet, låt sjuda ett par min.

4. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera skyn till pastaknytena.

 

Tips! Det är lättast att använda pastamaskin, men med starka armar och en bra kavel kan man också lyckas bra. t är lättast att använda pastamaskin, men med starka armar och en bra kavel kan man också lyckas bra.

 

Vill du förbereda pastaknytena en dag i förväg? Lägg dem på mjölad bricka, luftigt utan lock, i kylen en dag!

 

Läs mer

Bjud på ost- och skinkpaj med smak av Italien

Världens snabbaste och godaste pasta

Fläskfilé på italienska 

 

Av Alexandra Zazzi

Foto: Annika Broman


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…