Annons

Annons

Pasta- och auberginegratäng med ruccolafyllning

Läcker pastagratäng med aubergine och rucolasallad av Kristina Eriksson. Härlig gratäng där vi lägger massor av godsaker i en form och trollar fram en riktig festmåltid på nolltid!

Annons

pastagratäng med aubergine

4–5 port

250 g stora pastasnäckor
2 auberginer (inte för stora)
rikligt med olivolja att steka i
salt

Tomatsås
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja att steka i
2 burkar krossade tomater
1⁄2 dl tomatpuré
2 tsk strösocker
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
salt och peppar
1⁄2 dl olivolja

Rucolafyllning
60 g rucola
4 dl lätt crème fraiche
2 msk dijonsenap
4 dl finriven parmesan
ca 1⁄2 tsk örtsalt
2 dl svarta oliver
1 1⁄2 dl lagrad ost, t ex västerbottensost eller cheddar (75 g)

Garnering
färsk timjan

Servering
en sallad
Ugn 225°

Gör så här

1. Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Skär auberginerna i tunna skivor på längden, stek dem i rikligt med olivolja. Salta. Det är viktigt att auberginen är genomstekt, annars blir det inte gott.

2. Tomatsås: Hacka löken och pressa vitlöken. Stek löken i olivolja i en stekpanna, den ska bli mjuk och glansig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, socker, buljongtärning, basilika, oregano, salt och peppar. Låt såsen koka i 10 minuter. Avsluta med att röra ner olivolja.

3. Rucolafyllning: Mixa rucolan i en matberedare. Blanda rucola, lätt crème fraiche, dijonsenap, parmesanost och örtsalt. Fyll snäckorna med rucolafyllningen och lägg hälften av dem i en smord ugnsfast form. Täck med hälften av tomatsåsen och lägg resten av de rucolafyllda snäckorna ovanpå. Ta ganska mycket fyllning i varje snäcka. Om det blir snäckor över så tryck ner dem bland de fyllda. Häll på det sista av tomatsåsen. Tryck ner aubergineskivorna i gratängen med den ena skalsidan uppåt. Strö på oliver och riven ost.

4. Gratinera i mitten av ugnen, 225°, ca 20 minuter. Garnera med timjan. Servera med en sallad.

Tips! Här ska det vara riktigt stora pastasnäckor som man kan fylla, leta i lite större livsmedelsbutiker.

 

Receptet är hämtat ur boken Härliga gratänger och andra allt-i-ett-rätter, Bokförlaget Semic.

Recept: Kristina Eriksson

Foto: Åsa Dahlgren

 

Läs mer:

Laxgratäng med pasta

Pastagratäng med korv och bacon

Pastagratäng med broccoli och skinka

 

Läs också:

Dela
(117)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…