Annons

Annons

Bjud på påskens godaste buffé

Lax, sparris, ägg, avokado... Fresta med en läcker påskbuffé! Vi tipsar om lättlagade och goda smårätter som passar utmärkt till påskfirandet. Alla recept är enkla att följa och blir gudomligt goda. Glad påsk!

Dela
(345)

recept-citronsill

Hemgjord påsksill med smak av citron. Foto: Pontus Ferneman

1. Citronsill recept

Den här sillen är fräsch, snabbgjord och fantastiskt god!

1 burk

2 förp 5-minuterssill i bitar, exempelvis Abba 420 g (varav sill 215 g)
1 dl finhackad dill
1 rödlök i tunna skivor
1 purjolök i tunna skivor
2 lagerblad

Annons

Lag
3 dl vatten
3 dl strösocker
saft av 4 citroner (ca 2 dl)

Gör så här

1. Skölj sillfiléerna. Varva sillen med dill, rödlök, purjolök och lagerblad i en glasburk.

2. Lag: Blanda vatten, socker och citronsaft till lagen och koka upp den.

3. Låt lagen kallna och häll den över sillen.

 

paprikakram-med-skinka-recept

Paprika och skinka är riktiga smakkompisar. Ät krämen som den är med sked eller tillsammans med ett gott bröd. Foto: Pontus Ferneman

2. Paprika- och citronkräm med skinka recept

Goda smaker samsas i den här fina krämen som med fördel äts med sked. Blir det mot förmodan något över är den god att ha på frukostmackan nästa dag.

100 g rökt skinka
3 inlagda bitar grillad paprika (ca 150 g)
1/2 citron
150 g färskost, t ex philadelphia
1/2 dl crème fraiche
1/2 dl finriven parmesanost
1/2 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar

Garnering
kapris (gärna storkapris)

Gör så här

1. Skär skinkan i små bitar.

2. Skär paprikan i små bitar. Lägg i en sil och låt paprikan rinna av. Pressa ut så mycket vätska du kan.

3. Skölj citronen noga och riv av skalet.

4. Blanda färskost och crème fraiche med skinka, parmesan, paprika och citronskal. Pressa i vitlök, smaka av med salt och peppar.

5. Servera krämen i snapsglas. Garnera med kapris.

 

petit-chou-bollar-lax-romrora-recept

Inuti bollarna gömmer sig en gudomligt god lax- och romröra. Foto: Pontus Ferneman

3. Petit-chou-bollar med lax- och romröra recept

De små fluffiga petit-choubollarna kan frysas utan fyllningen. Ta upp så många bollar du behöver åt gången, de tinar snabbt. Fyll dem strax före servering.

Petit-chouer
3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg

Lax- & romröra
100 g rökt lax
1 liten rödlök
1 knippe dill
125 g kesella
1 dl crème fraiche
1 burk röd stenbitsrom, Abba 80 g
salt och peppar
1/2 ask smörgåskrasse

Ugn 200°

Gör så här

1. Petit-chouer: Koka upp vatten och smör i en kastrull. Tillsätt mjölet, lite i taget, och rör kraftigt med en träsked tills smeten släpper från botten och kanter. Låt svalna något.

2. Tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning. Spritsa ut klickar i golfbollsstorlek (ca 25 st) på en plåt med bakpapper. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min.

3. Lax- & romröra: Skär laxen i små bitar. Hacka rödlök och dill. Rör ihop kesella och crème fraiche.

4. Blanda i lax, rom, lök och dill. Smaka av med salt och peppar.

5. Klipp upp petit-chouerna så att det bildas ett litet lock som sitter fast men kan böjas bakåt. Klicka ner röran i petit-chouerna med en liten tesked. Garnera med smörgåskrasse.

 

potatisterrin-recept

Så gott med potatisterrin! Glöm inte att dekorera med färgglada tomater och servera med ramslökspesto. Foto: Pontus Ferneman

4. Potatisterrin recept

Terrinen kan ätas kall men kan också värmas en stund i ugnen före servering. Även god att steka i skivor i smör dagen efter bjudningen.

2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
smör till stekning
1 kg potatis, gärna mjölig
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 msk maizena majsstärkelse
ca 150 g riven lagrad ost,
gärna västerbotten
11/2 tsk salt
svartpeppar

Garnering
cocktailtomater
rucolasallad

Servering
ramslökspesto, se separat recept här under

Ugn 175°

Gör så här

1. Pressa ner ett smörat bakpapper i en 11/2-liters brödform. Hacka lök och vitlök och fräs en stund i smör utan att den får färg. Låt svalna.

2. Skala och skiva potatisen tunt, gärna i matberedare. Vispa ihop ägg med grädde, majsstärkelse och ost. Blanda med potatis och lök. Krydda med salt och peppar.

3. Häll ner blandningen i formen. Tryck till ordentligt så att den packas väl.

4. Grädda terrinen i 1 tim och 15 min. Kolla med en sticka att den är klar. (Täck ev med folie om den får för mycket färg i ugnen.) Låt sedan terrinen svalna under press.

5. Garnering: Garnera med tomater och rucolasallad. Servera med ramslökspesto, se separat recept här under.

5. Ramslökspesto recept

Om du inte hittar ramslök kan du byta den mot basilika, rucola eller ännu mera persilja. Men tillsätt då gärna även lite pressad vitlök.

4 dl ramslöksblad
1 dl persilja
50 g mandel
3 dl mild olivolja
salt och peppar
150 g riven parmesanost

Gör så här

1. Kör ramslöksblad, persilja och mandel i en matberedare.

2. Tillsätt oljan lite i taget tills peston får en tjockflytande konsistens. Smaka av med salt och peppar. Rör ner parmesanosten.

 

kycklingkottbullar-recept

Köttbullar på kycklingfärs blir gudomligt gott. Foto: Pontus Ferneman

6. Spännande kycklingköttbullar recept

Kapris och salvia ger en spännande smak till kycklingköttbullarna.

500 g kycklinglårfilé alt Kronfågels kycklingfärs
1 dl finriven parmesanost
1 ägg
2 msk vispgrädde
1 msk hackad kapris
1 tsk fransk senap
1 tsk hackad färsk salvia alt
1 krm torkad (kan uteslutas)
1 krm salt
svartpeppar
smör till stekning

Garnering
cocktailtomater
basilika

Gör så här

1. Skär lårfiléerna i små bitar och kör dem till färs i en matberedare eller använd färdigmald färs.

2. Blanda färsen med parmesan, ägg, grädde, kapris, senap, salvia och salt. Vrid över några varv med pepparkvarnen.

3. Forma till 24 bullar och stek dem vackert bruna i rikligt med smör. Kolla med en sticka att de är helt färdiga. Vätskan som pressas ur ska vara utan rosa inslag.

4. Låt köttbullarna svalna.

5. Garnering: Lägg upp köttbullarna i en skål. Trä gärna upp några av dem på små spett tillsammans med cocktailtomater och basilikablad (barnens favoriter).

 

kraftfyllda-avokadohalvor-recept

Avokadohalvor med krämig fyllning är en riktig klassiker på buffén. Foto: Pontus Ferneman

7. Kräftfyllda avokadohalvor recept

Vitlök och citron sätter god smak på den här fina avokadoanrättningen med kräftor.

2 burkar kräftstjärtar i lag à 170 g
1–2 vitlöksklyftor
2 dl citronmajonnäs, Kavli, 275 g
4 avokador
salt, peppar

Garnering
dill

Gör så här

1. Låt kräftstjärtarna rinna av väl. Spara några till garnering.

2. Pressa vitlöken och blanda med majonnäsen.

3. Dela och gröp ur avokadorna. Tärna fruktköttet. Blanda avokado med majonnäs och smaka av med salt och peppar. Vänd ner kräftstjärtarna.

4. Fördela kräftröran i de urgröpta avokadoskalen. Garnera med dill och sparade kräftstjärtar. Servera med citronklyftor.

 

varmrokt-lax-recept

Varmrökt lax med salsa uppskattas garanterat av både stora och små. Foto: Pontus Ferneman

8. Varmrökt lax med citrussalsa recept

Den fräscha citrussalsan passar jättebra till lax i alla dess former. Skivad chili ger lite hetta, mängd efter smak.

800 g varmrökt lax

Citrussalsa
3 apelsiner
1 röd grapefrukt
1 knippe salladslök
2 limer
1 dl rapsolja, ej kallpressad
4 msk rörsocker
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 krm peppar

Garnering
röd chili

Gör så här

1. Lägg upp laxen på serveringsfat.

2. Citrussalsa: Skär bort skalet på apelsiner och grapefrukt. Se till att allt det vita närmast skalet följer med. Skär apelsiner och grapefrukt i små tärningar.

3. Finstrimla salladslöken.

4. Pressa saften ur limerna.

5. Rör ihop limejuicen med olja, socker, vinäger, salt och peppar. Vänd ner citrusfrukt och lök.

6. Garnering: Lägg upp salsan i en skål. Skiva chilin tunt och lägg på toppen av salsan. Servera till laxen.

 

aggsallad-salami-sparris-recept

En sallad är alltid uppskattat på buffén. Speciellt när den innehåller både ägg, sparris och salami! Foto: Pontus Ferneman

9. Äggsallad med sparris och salami recept

Det ser extra trevligt ut om man steker sparrisen på ett grilljärn så att den får fina grillränder.

8 ägg
16 gröna sparrisar
1 påse blandad sallad (200 g)
150 g tunt skivad salami

Dressing
1 msk citronsaft
3 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här

1. Hårdkoka äggen och låt dem kallna. Skala och dela äggen i halvor.

2. Skölj sparrisen och bryt ev av den nedre delen om den känns hård. Stek sparrisen i olja några minuter tills den mjuknar.

3. Dressing: Vispa ihop citronsaft och olivolja. Smaksätt med salt och peppar.

4. Lägg salladen på ett fat. Droppa över dressingen. Toppa med ägg, sparris och salami.

 

10. Godaste brytbrödet recept

Hembakade brytbrödsbullar är trevligt att servera på påskbuffén.

24 st

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
12–13 dl (750 g) vetemjöl (gärna special)
2–3 tsk salt

Pensling
uppvispat ägg

Garnering
sesamfrön
blå vallmofrön
kummin

Ugn 225°

Gör så här

1. Smula ner jästen i degbunken. Häll i det ljumma vattnet och rör tills jästen smält.

2. Blanda i mjölet (spara 1 dl till utbakningen) och saltet. Kör i maskin till en smidig deg som släpper degbunken. Låt jäsa under bakduk i 30–60 min i rumstemperatur.

3. Dela degen i två delar och dela varje del i ytterligare 12 delar.

4. Rulla ut varje bit till en tumtjock remsa. Forma remsan till en knut och lägg på bakpappersklädd plåt. Fortsätt på samma sätt med resterande deg och lägg bullarna en aning glest på bakpapperet. När de jäst färdigt ska de hänga ihop.

5. Låt jäsa i ca 30 min under bakduk.

6. Pensling: Pensla med uppvispat ägg och strö sesamfrön, vallmofrön och kummin på bullarna. Grädda 12–15 min.

Tips! Ska brödet ätas nygräddat kan man ha i den större mängden salt.

 

mandeltarta-jordgubbar-recept

Vår ljuvliga mandeltårta med jordgubbar smakar vår! Foto: Pontus Ferneman

11. Mandeltårta med jordgubbar recept

Den här söta och syrliga tårtan är mäktig och avnjuts bäst i små portioner. Att toppa den med jordgubbar doppade i limesocker är en riktig höjdare!

Bottnar
400 g mandelmassa
2 äggvitor

Fyllning
21/2 dl vispgrädde (spara ²/3 till topping)
1 tsk vaniljsocker
11/2 dl lemon curd, se recept nedan

Limesocker
1 lime
1 dl rörsocker (el vanligt socker)

Garnering
1 liter jordgubbar

Ugn 175°

Gör så här

1. Rita två cirklar, ca 22 cm i diameter, på ett bakpapper. Smörj dem med smör.

2. Bottnar: Riv mandelmassan grovt. Rör ner äggvitorna. Bred ut smeten i cirklarna.

3. Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 15 min. Låt dem svalna innan de lossas från papperet.

4. Fyllning: Vispa grädden tjock med vaniljsockret. Blanda 1 dl av grädden med lemon curd. Bred blandningen på en av bottnarna. Lägg den andra bottnen ovanpå och bred på resterande vispgrädde.

5. Limesocker: Riv skalet från limen och blanda det med sockret.

6. Garnering: Skär 5–6 jordgubbar i små bitar och doppa i limesockret. Lägg jordgubbarna i mitten av tårtan. Servera med resterande jordgubbar och limesocker i skålar bredvid.

Tips! Har limen mjuknat är det ofta svårt att riva av skalet. Lägg den då i frysen i 10–15 minuter så går det lättare att riva skalet!

 

12. Lemon curd recept

2 citroner
2 äggulor
1 ägg
2 dl strösocker
100 g smör

Gör så här

1. Tvätta citronerna och riv av skalet. Pressa ur saften.

2. Vispa äggulor och ägg med sockret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt citronskal och -saft.

3. Sjud äggblandningen på låg värme tills den börjar att tjockna. Rör hela tiden. Låt inte blandningen koka för då skär den sig.

4. Ta kastrullen av värmen och tillsätt smöret i bitar. Vispa tills smöret smält. Låt kallna.

 

Buffén är beräknad för 8–10 portioner.

Rekvisita: Granit, Lagerhaus, Rågers Antik & Design samt privat

 

Läs också:

Vår bloggare Gunilla bjuder på läcker vårbuffé 

paskmeny-recept


Läs mer om:

Dela
(345)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…