Annons

Annons

Örtdoftande rotfruktsgryta

Mustig vegetarisk gryta med morötter, rotselleri, kålrot, potatis, pumpa och bönor. Servera den med en smaksatt crème fraiche eller fetaostdip och ett gott bröd.

Annons

Örtdoftande rotfruktsgryta

4 port

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 morötter, gärna i olika färger
100 g rotselleri
300 g kålrot
5 fasta potatisar
1 bit butternutpumpa (1–11/2 dl tärnad)
300 g spetskål (el vitkål)
smör till stekning
1/2 tsk stötta fänkåls- el kumminfrön
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
4 msk tomatpuré
8 dl vatten
3 msk konc grönsaksfond
400 g valfria bönor, t ex kidneybönor
1/2 dl finhackade örter

Garnering
persilja

 

Gör så här

1. Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Skala morötterna, sellerin, kålroten, potatisen och butternutpumpan och dela i lagom stora bitar, ca 1,5–2 cm stora. Strimla spetskålen i ca 1 cm breda strimlor.

2. Fräs lök och vitlök blankt och smidigt i smör. Tillsätt kål, morötter, kålrot och selleri och fräs vidare ett par min. Tillsätt fänkålsfrön, paprikapulver, salt, tomatpuré, vatten och grönsaksfond. Vänd runt och låt allt koka sakta i ca 15 min.

3. Tillsätt potatis och butternutpumpa och koka vidare i ca 12 min. Skölj bönorna och tillsätt i grytan tillsammans med örterna. Servera grytan med fetaostdip, se separat recept.

 

Recept fetaostdip

Blanda 2 dl crème fraiche med 150 g gafflad fetaost tillsammans med saft av 1/2 citron och 1 msk finhackad timjan. Ringla lite flytande honung över.

 

Läs mer

Höstgryta med kantareller

Kreolsk kycklinggryta

Festlig lövbiffsgryta

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…