Annons

Annons

Örtdoftande rotfruktsgryta

Mustig vegetarisk gryta med morötter, rotselleri, kålrot, potatis, pumpa och bönor. Servera den med en smaksatt crème fraiche eller fetaostdip och ett gott bröd.

Örtdoftande rotfruktsgryta

4 port

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 morötter, gärna i olika färger
100 g rotselleri
300 g kålrot
5 fasta potatisar
1 bit butternutpumpa (1–11/2 dl tärnad)
300 g spetskål (el vitkål)
smör till stekning
1/2 tsk stötta fänkåls- el kumminfrön
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
4 msk tomatpuré
8 dl vatten
3 msk konc grönsaksfond
400 g valfria bönor, t ex kidneybönor
1/2 dl finhackade örter

Annons

Garnering
persilja

 

Gör så här

1. Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Skala morötterna, sellerin, kålroten, potatisen och butternutpumpan och dela i lagom stora bitar, ca 1,5–2 cm stora. Strimla spetskålen i ca 1 cm breda strimlor.

2. Fräs lök och vitlök blankt och smidigt i smör. Tillsätt kål, morötter, kålrot och selleri och fräs vidare ett par min. Tillsätt fänkålsfrön, paprikapulver, salt, tomatpuré, vatten och grönsaksfond. Vänd runt och låt allt koka sakta i ca 15 min.

3. Tillsätt potatis och butternutpumpa och koka vidare i ca 12 min. Skölj bönorna och tillsätt i grytan tillsammans med örterna. Servera grytan med fetaostdip, se separat recept.

 

Recept fetaostdip

Blanda 2 dl crème fraiche med 150 g gafflad fetaost tillsammans med saft av 1/2 citron och 1 msk finhackad timjan. Ringla lite flytande honung över.

 

Läs mer

Höstgryta med kantareller

Kreolsk kycklinggryta

Festlig lövbiffsgryta

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…