Annons

Annons

Örtdoftande köttfärsgratäng

Dela
(10)

Örtdoftande köttfärsgratäng

Färsgratäng med spritsat potatismos – värmer gott och passar alla middagsgäster!

Örtdoftande köttfärsgratäng
4–6 port
Färs
600 g köttfärs
1 gul lök
1 orange paprika
1 röd paprika
400 g krossade tomater
400 g krossade tomater med smak av chili
1 msk kalvfond
3 msk tomatpuré
2 msk finhackad basilika
140 g avrunnen majs
Potatismos
1 kg mjölig potatis
¾ dl varm mjölk
2 msk smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 äggula
Gratinering
1 skivad tomat
1 dl riven lagrad ost
basilika
Ugn 225°

Annons

Gör så här
1. Potatismos: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisbitarna i lättsaltat vatten tills de är riktigt mjuka, ca 20 min. Häll av vattnet och stöt eller mosa potatisen. Blanda potatis med varm mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula i moset.
2. Färs: Stek färsen smulig i smör i en stekpanna. Skala och finhacka löken. Kärna ur och tärna paprikorna. Tillsätt lök och paprika i pannan och stek några min. Vänd ner krossade tomater, kalvfond, tomatpuré, basilika samt majs. Låt allt koka samman i 7–8 min. Fördela färsen i en smord ugnsform.
3. Spritsa moset på färsen längs formens kant.
4. Gratinering: Skiva tomaten och lägg skivorna i mitten av gratängen. Strö över ost. Gratinera mitt i ugnen tills osten fått fin färg, 10–12 min. Garnera med basilika.

Av Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(10)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…