Annons

Annons

Örtdoftande fläskfilé och rödvinssås

Fläskfilé toppad med bacon, lingon och svamp som vi serverar med krämig potatisgratäng och ljuvlig rödvinssås. Perfekt bjudrätt!

Dela
(0)

Örtdoftande fläskfilé och rödvinssås

8 port
700 g fläskfilé
1 tsk salt
1 krm krossad rosépeppar
1 krm svartpeppar
2 msk smör

Topping
140 g tärnat bacon
150 g skogschampinjoner
smör till stekning
3 msk frysta, tinade lingon
1/2 dl finhackade örter, tex persilja & timjan

Annons

Garnering
persilja

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Putsa fläskfilén. Salta och peppra runt om hela köttet. Bryn köttet runt om i smör i stekpanna.

2. Lägg köttet i en smord ugnsform. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 70°. Ta ut och låt köttet vila. Skiva köttet och lägg upp det på serveringsfat.

3. Topping: Stek baconet knaprigt och låt rinna av på hushållspapper. Ansa och dela champinjonerna, stek dem i smör. Blanda svamp, lingon, bacon och örter. Fördela blandningen på köttet.

4. Garnera med persilja. Servera med rödvinssås och potatisgratäng, se separata recept.

 

Rödvinssås

Du kan hacka ner lite örter i såsen strax före serveringen, t ex finhackad timjan.

4 port
2 schalottenlökar
3 dl rödvin
1 dl vatten
4 konc kalvfond
2 msk tomatpuré
1 krm svartpeppar
2–3 tsk maizena majsstärkelse

 

Gör så här

1. Skala och finhacka lökarna. Koka löken tillsammans med vin, vatten, fond, tomatpuré och peppar i ca 10 min.

2. Lös upp majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen. Låt allt få ett uppkok.

 

Krämig potatisgratäng

4–6 port

Skala och skiva 1 kg potatis. Koka skivorna i saltat vatten 5 min. Häll av vattnet. Lägg potatisen i en ugnsform. Pressa över 2 vitlöksklyftor. Strö över lite salt och peppar. Häll på 5 dl vispgrädde och strö över 1 dl riven ost. Gratinera i 200° varm ugn ca 45 min.

 

Läs mer

Så steker du perfekt bacon

Rotfruktsgratäng med bacon

Lyxiga rullader med bacon

Lax med baconströssel

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…