Annons

Annons

Omega-6 kan ligga bakom tarmsjukdom

En tredjedel av de som har ulcerös kolit kan ha blivit sjuka av omega-6. Att hög konsumtion av den fleromättade fettsyran ökar risken att få sjukdomen har Världshälsoorganisationen (WHO) slagit fast.

Annons

omega-6-orsakar-vanlig-tarmsjukdom

Efter flera års arbete kom en internationell forskargrupp fram till att hög konsumtion av omega-6 mer än fördubblar risken att få ulcerös kolit, vilket Svenska Dagbladet tidigare rapporterat. Omega-3-fettsyran DHA visade sig istället minska risken för ulcerös kolit med 77 procent.

Forskningen är baserad på genomlysning av en tidigare studie som samlat in hälsodata från flera europeiska länder. I den tidigare studien fick deltagarna svara på frågor om kost- och levnadsvanor, och svaren låg till grund för den forskning som 2009 fastslog sambandet mellan omega-6 och ulcerös kolit. Resultaten var då inte verifierade med praktiska tester som exempelvis blodprover.

Det finns också annan forskning på området, som hävdar motsatsen till WHO:s resultat. Livsmedelsverket menar att omega-6 inte ökar risken för inflammatoriska sjukdomar, utan att även den fettsyran möjligtvis kan ha skyddande effekt.

Omega-3-fettsyran DHA finns i bland annat fet fisk och omega-6 hittar man i till exempel solros- och rapsolja.

Läs mer:
Den nya medicinen har gett mig tillbaka mitt liv
7 frågor & svar om magproblem 
5 vanliga tarmsjukdomar 

Av Sara Kring
Foto: Shutterstock

Läs också:

Dela
(0)

webshop-widget


Annons


Annons

Laddar nästa sida…