Annons

Annons

Odla i kvadrat – expertens bästa tips

Lises gröna skafferi bjuder primörer hela sommaren. Alldeles utanför köksdörren frodas allt från jordgubbar och sallader till rädisor och rabarber. I vackert komponerade odlingslådor samsas blommor med ätbart – precis som i en klassisk fransk potager.

Dela
(26)

6
Visa bildspel

/
Odla i kvadrat – bästa tipsen
Odla i kvadrat – bästa tipsen
Odla i kvadrat – bästa tipsen
Odla i kvadrat – bästa tipsen
Odla i kvadrat – bästa tipsen
Odla i kvadrat – bästa tipsen
...
Visa mer

 

Placeringen invid husets kortände var given. Lise Ekdahl Matti och hennes man ville att det skulle vara lätt att gå rakt ut i köksträdgården för att hämta sina matvaror, dessutom hamnade grönsakerna i bästa solläge och fick vindskydd av huset. Här på Västkusten är de salta vinande vindarna tuffa för växtligheten.

Annons

– Vi odlar mycket gröna bladväxter eftersom hela familjen älskar att gå ut och plocka sallad och mangold under sommaren, och sedan njuter vi av kålen framåt hösten, berättar Lise.

Hon vill att köksträdgården ska ge lika mycket fägring som mat, därför blandar hon friskt sommarblommor med grönsaker och kryddplantor. Favoriten luktärt kan Lise aldrig vara utan, så den får alltid spela en central roll på den vackert rostiga spaljén.

Lise valde att satsa på upphöjda odlingsbäddar för att ge sina grödor god jord och för att den ska värmas upp lite tidigare om våren. De vackra obehandlade järnlådorna är 25 cm höga och har nu fått den rostiga patina som hon önskade sig. Lådorna fylldes med god matjord och nu räcker det att varje vår fylla på med ett par säckar ekologisk naturgödsel på påse. Dessutom får blommorna lite hönsgödsel på försommaren för att bli frodiga och fina.

—I odlingslådorna är kompositionen olika från år till år och det är något av det roligaste som finns att i mörkaste januari få sitta och skissa på sommarens skönhet, säger Lise. För att få en älskad köksträdgård måste man välja grödor som man njuter med både gom och öga.

För att sätta fokus på odlingen valde Lise att lägga ut markduk och täcka den med singel mellan lådorna. En yttre ram av gatsten förstärker formen och håller effektivt gräsmattan på utsidan. Till sist har trädgården hägnats in med ett staket.

 

Lises år i köksträdgården

Januari: Botaniserar bland frökatalogernas nyheter, börjar skissa på sommarens lådor och beställer fröer.

Februari: Frösådderna som tar lång tid ska i jorden nu – kronärtskockor och jätteverbena förodlas.

Mars: Dags för mer förodling – rosenskära, vallmo och persilja. Nu behöver också frösådderna som grott lite tilläggsljus, 14–16 timmar om dygnet.

April: Luktärterna blötläggs ett dygn innan de sås inomhus, och olika sorters kål förodlas för att bli robusta plantor att sätta ut.

Maj: Jorden reder sig i Halland och det är dags att gödsla och börja med de första sådderna direkt på friland – rödbeta, mangold, rädisa och ringblommor. Första rabarbern skördas och inomhus växer plantor till sommarsquash.

Juni: Jorden har blivit så varm att bönor och sockerärter kan petas ner i jorden och de får stöd att klättra på. De förodlade sommarblommorna sätts ut.

Juli: Familjen kan börja skörda och njuta av egenodlad sallad, rädisor och potatis. Barnen äter sockerärter direkt från landet.

Augusti: Nu är det bara egenodlade grönsaker på tallriken och man frossar i rödbetor, bönor och blomkål. Både Lise och barnen plockar stora blombuketter.

September: Örterna skördas innan första frosten och får torka i små buketter för att finnas till hands under vinterhalvåret.

Oktober: Sättvitlökens klyftor ska i jorden nu för att hinna växa till sig ordentligt till nästa sommar.

November: Sommarens solrosor har vissnat, men står kvar i sin låda. När vintern rullar in är fåglarna tacksamma för denna festmåltid.

December: Grönkålen står ensam kvar i sin låda fram till julen, då den förvandlas till traditionell halländsk långkål på julbordet.

 

Potager på svenska

Ordet potager betyder köksträdgård på franska och beskriver en dekorativ köksträdgård med inslag av blommor.

 

Här bor:

Lise Ekdahl Matti och maken Richard Matti tillsammans med sina två söner. Huset ligger i Vallda Sandö, söder om Göteborg. Lise är trädgårdsmästare och Richard programchef på ett IT-bolag.

 

Läs mer:

Fixa drömträdgården på nolltid

Trädgårdsarbete är lika bra som träning

Göteborg lockar med gröna trädgårdar

 

Av Marie Onäng

Foto Sonja Dahlgren


Läs mer om:

Dela
(26)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…